Słodyszek nie doceni czerwonego rzepaku
Słodyszek rzepakowiec (Meligethes aeneus) wyrządza duże szkody na plantacjach rzepaku. Owad staje się coraz bardziej oporny na pestycydy, dlatego naukowcy z Rothamsted Research postanowili zbadać bardziej ekologiczną metodę - zmianę koloru kwiatów (początkowo za pomocą barwników spożywczych).
Słodyszki wolą żółty rzepak. Entomolodzy podejrzewają, że chrząszcze dysponują receptorami ultrafioletu i reagują na wysoki współczynnik odbicia UV jasnych (żółtych i białych) kwiatów.
Brytyjczycy hodowali siewki rzepaku w doniczkach (wybrali kultywar z białymi kwiatami), a później usuwali glebę i wsadzali rośliny do wiader z wodą zabarwioną na żółto, niebiesko i czerwono. Badania laboratoryjne i terenowe prowadzono przez 2 lata.
Jak tłumaczy dr Sam Cook, krwistoczerwone i niebieskie kwiaty okazały się dla M. aeneus o wiele mniej pociągające niż kwiaty żółte i kontrolne białe (atrakcyjność oceniano, zliczając owady z poszczególnych aren). Badacze podkreślają, że gen antocyjanin (czerwonych, pomarańczowych i fioletowych barwników) występuje w rodzinie kapustowatych, dlatego zamiast spryskiwać rzepak środkami chemicznymi, można by było wyhodować odmianę o czerwonych łodygach, liściach i płatkach.
Za pomocą olfaktometru zespół z Rothamsted Research wykazał, że za reakcją owadów stał kolor płatków, a nie zapach różnie wybarwionych kwiatów.
Naukowcy zastanawiają się nad sprytnym sianiem rzepaku. Na obrzeżach pola znajdowałby się żółty rzepak, a na środku czerwony. To strategia odepchnij-zwab - właściwa roślina odpycha owady, a plon pułapkowy wabi je do rejonu, gdzie łatwiej kontrolować szkodniki.
Komentarze (0)