U starszych kobiet nadmiar soli zwiększa ryzyko złamań pozakręgowych
Dieta z dużą zawartością soli zwiększa ryzyko złamań kości po menopauzie.
U starszych Japonek, które spożywają najwięcej sodu, ryzyko złamania pozakręgowego (złamań nie w kręgosłupie) jest ponad 4-krotnie wyższe. Jak ujawnia dr Kiyoko Nawata, dietetyk z Shimane University, związek utrzymuje się nawet po wzięciu poprawki na inne czynniki oddziałujące na ryzyko złamań. Nadmierna konsumpcja sodu wydaje się czynnikiem ryzyka łamliwości kości.
Wcześniejsze badania wykazały, że istnieje związek między nadmiernym spożyciem Na a niszczeniem kości i zmniejszoną gęstością mineralną kości. Idąc o krok dalej, zespół Nawaty postanowił sprawdzić, czy nadmiar sodu ma także jakiś wpływ na ryzyko złamań. Japończycy zajęli się przypadkami 213 kobiet w wieku pomenopauzalnym (średnia wieku wynosiła 63 lata). Panie wypełniły kwestionariusze żywieniowe, a także przeszły densytometrię i badania krwi, podczas których oznaczano markery metabolizmu kości oraz wykluczano schorzenia zwiększające prawdopodobieństwo złamań. Lekarz stwierdzał, czy u ochotniczki występują jakieś złamania pozakręgowe. Testy na równowagę pozwalały oszacować ryzyko upadku, a testy na siłę chwytu - ryzyko osteoporotycznych złamań (niewielka siła chwytu oznacza, że prawdopodobieństwo jest podwyższone).
Średnie dobowe spożycie sodu w całej grupie wynosiło 5211 mg, lecz w grupie konsumującej najwięcej tego pierwiastka sięgało 7561 mg. U takich kobiet prawdopodobieństwo istnienia złamania pozakręgowego było 4,1 razy wyższe niż u pozostałych. Podwyższone ryzyko okazało się niezależne od wieku, gęstości kości, wskaźnika masy ciała, spożycia witaminy D i wapnia, poziomu witaminy D we krwi, równowagi i siły mięśniowej.
Dr Mika Yamauchi dodaje, że średnie dobowe spożycie sodu jest u Japończyków wyższe niż u Amerykanów (3972 vs. 3400 mg).
Komentarze (0)