Koniec walki z keczupem

| Ciekawostki
anitakhart (Anita Hart), CC

Nowa powłoka opracowana przez doktoranta z MIT Dave'a Smitha to gwarancja, że wyciskanie gęstych sosów, np. keczupu czy majonezu, będzie równie łatwe co nalewanie mleka. Jak szacują Amerykanie, dzięki LiquiGlide będzie można ocalić ok. 1 mln t całkiem dobrych sosów, z technicznego punktu widzenia płynów nienewtonowskich, które dotąd marnowały się, przylegając do dna i ścianek butelki.

Zespół z MIT spędził 2 miesiące na rozważaniu i rozwiązywaniu tego problemu. W powłoce wykorzystano nietoksyczne, zaaprobowane przez Agencję ds. Żywności i Leków materiały.

LiquiGlide jest unikatowa, bo stanowi rodzaj ustrukturowanej cieczy. Jest sztywna jak ciało stałe, a jednocześnie zwilżona jak ciecz. Można ją rozpylić na powierzchni różnych opakowań, np. szklanych i plastikowych.

Obecnie inżynierowie prowadzą rozmowy z producentami butelek. Kariera LiquiGlide nie ograniczy się zapewne tylko do branży opakowaniowej. Już teraz wspomina się np. o powłokach zapobiegających oszronieniu.

 

 

sos keczup majonez płyn nienewtonowski powłoka opakowanie LiquiGlide Dave Smith