![](/media/lib/340/n-kosmetyki-4ab022339373b91de67e82a3d3e9cd8d.jpg)
Triklosan może zwiększać ryzyko ostoporozy i obniżonej gęstości mineralnej kości
26 czerwca 2019, 09:04Kobiety stykające się z triklosanem, który występuje zarówno w bakteriobójczych produktach, np. mydłach czy szamponach, jak i wodzie, mogą być bardziej zagrożone osteoporozą i obniżoną gęstością mineralną kości.
![](/media/lib/354/n-gabka-98d09be7565fa084cb134b54cacb0578.jpg)
Rozwiązanie problemu lekooporności znajduje się w kuchennej gąbce?
24 czerwca 2019, 12:06Naukowcy z Nowojorskiego Instytutu Technologii (NYIT) odkryli w gąbkach kuchennych bakteriofagi, czyli wirusy atakujące bakterie. W dobie narastającej lekooporności fagi mogą nas wspomóc w walce z patogenami.
![](/media/lib/353/n-1204107724_350478-71caf22e4ebcdeb08c658499eba91b8f.jpeg)
Antydepresanty mogą zmniejszać empatię
19 czerwca 2019, 11:47To nie depresja, lecz antydepresanty zmniejszają empatię związaną z postrzeganiem bólu u innych ludzi. Główny autor studium, Markus Rütgen, podkreśla, że należy zbadać wpływ zmniejszonej empatii na zachowania społeczne pacjentów.
![](/media/lib/353/n-migdaly-013b7fd4486ef384d74e1da35afeaba6.jpg)
Naukowcy ustalili, w jaki sposób migdały z gorzkich stały się słodkawe
17 czerwca 2019, 15:08Badania ujawniły genetyczną różnicę między dzikimi gorzkimi migdałami a słodką udomowioną odmianą. Naukowcy ustalili, że w dzikich migdałowcach białko bHLH2 wiąże się z 2 genami, inicjując w ten sposób wytwarzanie amigdaliny. W udomowionych, słodkich, odmianach tak się nie dzieje. Wyniki badań międzynarodowego zespołu ukazały się w piśmie Nature.
![](/media/lib/353/n-kepler-e88215f6fa157b1420a908e14d4fc6f2.jpg)
Kepler alchemikiem?
17 czerwca 2019, 11:49Badanie stronic dzieła Johannesa Keplera pt. Hipparchus ujawniło, że niemiecki matematyk i astronom, jedna z czołowych postaci rewolucji naukowej XVII w., mógł się parać również alchemią. Wg naukowców, podczas pobytu w Pradze najprawdopodobniej "załapał bakcyla" od Tychona de Brahe.
![](/media/lib/353/n-badanie-dymu-operacyjnego-04d52709d1ce8e041d4b37672f150b13.jpg)
Sztuczny nos pomaga neurochirurgom zidentyfikować w czasie rzeczywistym tkankę nowotworową
17 czerwca 2019, 10:13Opracowany na Uniwersytecie w Tampere sztuczny nos pomaga neurochirurgom zidentyfikować w trakcie operacji tkankę nowotworową i precyzyjniej usunąć guzy. Fińska technologia bazuje na różnicowej spektrometrii ruchliwości jonów DMS (od ang. differential mobility spectrometry). Wyniki badań ukazały się właśnie w Journal of Neurosurgery.
![](/media/lib/109/n-zator-e0e5a3f11e6ab55a2c36173dbad48838.jpg)
Obniżenie poziomu cholesterolu nie wystarczy, by wpłynąć na nadaktywność układu odpornościowego
14 czerwca 2019, 09:46Hipercholesterolemia, podwyższony ponad normę poziom cholesterolu w osoczu, to ważny czynnik ryzyka chorób układu krążenia. Co ważne, u niektórych pacjentów, mimo terapii statynami, nadal rozwijają się choroby sercowo-naczyniowe. Obecnie wiadomo, że w etiologii miażdżycy istotną rolę odgrywa nie tylko sam cholesterol, ale i układ odpornościowy. Jak jednak wygląda interakcja tych czynników, nadal nie ustalono.
![](/media/lib/89/n-wisnie(2)-570e2e2a3d2efc8ebf0ff2bf1607c856.jpg)
Sok wiśniowy zmiejsza ból stawów i mięśni u pacjentek z rakiem piersi, które przechodzą hormonoterapię
11 czerwca 2019, 09:01Wiśnie zmniejszają bóle stawów i mięśni u leczonych inhibitorami aromatazy kobiet z nieprzerzutującymi rakami piersi.
![](/media/lib/118/n-sen-c8578912e8d3db217b265d84817afa26.jpg)
U osób z zespołem niespokojnych nóg może częściej występować zespół rozrostu bakteryjnego jelita cienkiego
10 czerwca 2019, 09:43Wyniki wstępnego badania wskazują, że u osób z zespołem niespokojnych nóg bardziej rozpowszechniony może być zespół rozrostu bakteryjnego jelita cienkiego (ang. small intestine bacterial overgrowth, SIBO). Szczegółowe ustalenia naukowców opublikowano na łamach pisma Sleep.
![](/media/lib/200/n-miki-451377bf71e6ec637f39f770377a0ecc.jpg)
Psy odzwierciedlają stres swoich właścicieli
7 czerwca 2019, 11:45Psy odzwierciedlają długoterminowy poziom stresu swoich właścicieli. W badaniach naukowców z Uniwersytetu w Linköping wzięło udział 58 psów: 33 owczarki szetlandzkie i 25 border collie. Wyniki ukazały się w piśmie Scientific Reports.