Wpływ napojów dietetycznych na hormony jelitowe osób z cukrzycą
Wypicie przed testem doustnego obciążenia glukozą dietetycznego napoju zwiększa u zdrowych oraz pacjentów z cukrzycą typu 1., lecz nie typu 2. poziom glukagonopodobnego peptydu 1 (ang. glucagon-like peptide 1, GLP-1). GLP-1 należy do grupy hormonów jelitowych inkretyn. U zdrowych osób są one odpowiedzialne za 50-60% wydzielania insuliny. W cukrzycy typu 2. zaobserwowano zmniejszenie ich sekrecji.
Dr Rebecca J. Brown z Narodowego Instytutu Cukrzycy oraz Chorób Trawiennych i Nerek (National Institute of Diabetes and Digestive and Kidney Diseases) przeprowadziła badania, w których wzięło udział 9 pacjentów z cukrzycą typu 1., 10 z cukrzycą typu 2. oraz 25 zdrowych osób. Wiek ochotników wynosił od 12 do 25 lat. Przed testem obciążenia 75 g glukozy podano im 250-ml napój dietetyczny o smaku coli (bezkofeinowy) albo taką samą ilość wody gazowanej. Później w ciągu 180 min oceniano u nich m.in. poziom glukozy, peptydu C (peptyd ten stanowi część proinsuliny; jest wycinany podczas uwalniania insuliny z trzustki i razem z nią dostaje się do krwioobiegu), a także inkretyn GLP-1 oraz glukozozależnego peptydu insulinotropowego (ang. glucose-dependent insulinotropic peptide, GIP).
W porównaniu do wody gazowanej, po wypiciu napoju dietetycznego pole pod krzywą stężeń (AUC od ang. area under the curve) GLP-1 było u chorych z cukrzycą typu 1. o 43% większe. W grupie kontrolnej osób zdrowych AUC okazało się wtedy o 34% wyższe. Pomiędzy scenariuszami picia wody i napoju w żadnej z trzech grup nie odnotowano istotnych statystycznie różnic w AUC glukozy, peptydu C oraz GIP.
Zespół Brown przypomniał wyniki swoich nieco wcześniejszych badań, z których wynikało, że u zdrowych młodych osób w odpowiedzi na napój dietetyczny słodzony acesulfamem K lub sukralozą wzrasta wydzielanie glukagonopodobnego peptydu 1.
Komentarze (0)