Tłuszcze trans negatywnie wpływają na pamięć
Wysokie spożycie tłuszczów trans wywiera największy negatywny wpływ na pamięć mężczyzn poniżej 45. r.ż.
Zespół prof. Beatrice Golomb z Uniwersytetu Kalifornijskiego w San Francisco badał dorosłych, u których nie zdiagnozowano choroby serca, w tym mężczyzn w wieku 20 lat i starszych oraz kobiety w wieku pomenopauzalnym. Ochotnicy wypełniali kwestionariusz dietetyczny (w ten sposób oszacowano spożycie tłuszczów trans). Pamięć oceniano, prezentując serię 104 kart (trzeba było stwierdzić, czy słowo jest nowe, czy już się wcześniej pojawiło). Okazało się, że ci, którzy spożywali najwięcej tłuszczów trans, wypadali znacząco gorzej w teście zapamiętywania wyrazów. Związek utrzymywał się nawet po wzięciu poprawki na wiek, wykształcenie, pochodzenie etniczne i depresję.
U mężczyzn w młodym-średnim wieku [...] tłuszcze trans najsilniej korelowały z gorszą pamięcią. Ze zdrowotnego punktu widzenia spożycie tłuszczów trans wiązało się z większą wagą, agresją i chorobą serca. Jak mam w zwyczaju mówić pacjentom, tłuszcze trans zwiększają czas przydatności pokarmów, ale zmniejszają czas ważności ludzi.
Naukowcy stwierdzili, że każdy dodatkowy gram tłuszczów trans dziennie przekładał się na przypomnienie ok. 0,76 wyrazów mniej. W porównaniu do dorosłych spożywających najmniej tłuszczów trans, jedzący najwięcej zapamiętywali ok. 11 słów mniej, a to ponad 10-proc. spadek. Przeciętnie przypominano sobie 86 wyrazów.
Pokarmy różnie wpływają na stres oksydacyjny i energetykę komórki. W ramach wcześniejszego studium wykazaliśmy, że czekolada, która zawiera dużo przeciwutleniaczy i korzystnie wpływa na procesy energetyczne komórki, wiąże się z lepszą pamięcią u dorosłych w młodym i średnim wieku. W najnowszym badaniu sprawdzaliśmy, czy tłuszcze trans, które są prooksydacyjne i niekorzystnie oddziałują na energetykę komórki, mogą działać odwrotnie. Okazało się, że tak.
Golomb dodaje, że trzeba sprawdzić, czy zaobserwowane zjawisko występuje również u młodszych kobiet.
Komentarze (12)
Użytkownik-7423, 25 maja 2015, 15:37
Ciekawe, bo masło np. zawiera aż 5-8% tłuszczy trans, w tym reklamowane jako prozdrowotne CLA.
Ciekawe jak organizm rozróżnia zdrowe trans od niezdrowych?
"Szkodliwość" pozycji trans - to fikcja, ponieważ dzięki hydratazie enoilo-CoA tłuszcze trans są zamieniane na tłuszcze cis, co umożliwia wejście na betaoksydację i są do końca utleniane.
Ale straszak jest dobry i należy unikać margaryn, lecz z zupełnie innego powodu...
Arlic, 25 maja 2015, 18:59
Z tego co pamiętam (było na KW), to tłuszcze trans łatwo przylegały do śródbłonka naczyń.
Poza tym z tego co wiem, cząsteczki tłuszczy trans łatwo przylegają do siebie - można to zauważyć przez zwiększoną temperature topnienia względem konfiguracji cis tego samegu tłuszczu.
pogo, 25 maja 2015, 21:49
Z tego by wynikało, że tłuszcze trans potrafią zaszkodzić zanim organizm zdąży je zmienić w cis.
Użytkownik-7423, 25 maja 2015, 22:10
Niemożliwe, są opakowane w chylomikronach, poczytaj o transporcie tłuszczu.
Najpierw wszystkie transy były złe, potem okazało się, że te z mleka są już ok, teraz tylko te z przemysłowo utwardzonego tłuszczu takie są.
5-8% każdego nasyconego tłuszczu jest w pozycji trans, bo lepiej się pakują w adipocytach, potem któraś mutaza prostuje je do cis i są utleniane.
To sa tematy zastępcze, produkowane by "nauka" o żywieniu się rozwijała, mnie to zupełnie nie przeszkadza, ale ze stanem faktycznym ma niewiele wspólnego.
pogo, 25 maja 2015, 22:17
Hmm... to dlaczego margaryna jest szkodliwa... tak naprawdę...
Krzychoo, 25 maja 2015, 22:36
Nie napisano na jakiej grupie prowadzono badanie ani jaka i czy była grupa kontrolna, ale badanie przeprowadzono. Można dyskutować z wynikami lecz korelacja została zaznaczona wyraźnie. Temu zaprzeczać nie warto.
Użytkownik-7423, 26 maja 2015, 07:38
Z dwu powodów, jako katalizatory reakcji nasycania wodorem oleju są używane różne metale i ich ślady zostają w tłuszczu przeznaczonym do spożycia, oraz oleje zawierają roślinne sterole (fitosterole), które, jak się okazuje, trawią się i wchodzą do komórki zamiast cholesterolu, powodując labilność błon komórkowych, zaburzony przepływ tlenu i w konsekwencji różne nowotwory.
Jajcenty, 26 maja 2015, 08:40
Geometrycznie: zgina do cis. (Czy nie powinniśmy raczej używać notacji E-Z w tym przypadku ?)
Użytkownik-7423, 26 maja 2015, 09:08
Różnica żadna moim zdaniem, a niemieckiego nie lubię.
http://www.chemguide.co.uk/basicorg/isomerism/ez.html
Z mojego punktu widzenia cis (Z) jest "wyprostowany" (uproszczony, dopasowany do metabolizmu) względem trans (E).
Jajcenty, 26 maja 2015, 09:37
OK. Zmartwiłem się bo moi profesorowie bili po łapach za używanie konwencji cis-trans. Miała odejść w niepamięć, ponieważ jaki podaje en.wiki: The IUPAC standard designations E/Z are unambiguous in all cases,
Użytkownik-7423, 26 maja 2015, 10:50
Jasne, pamiętam zmiany, ale język ma swoje prawa.
Pęcherzyk Graffa, pęcherzyk jajnikowy czy pęcherzyk żółtkowy to to samo, a które jest poprawne zależy od widzimisię piszącego.
Pamiętasz "odsieb i dosieb" zamiast forehand i backhand?
Nie przyjął się.
Kwestie nazewnictwa czy systematyki nie są dla mnie ważne, ale wiem, że potrafią rozniecać namiętności.
Czy Neandertalczyk był HSN czy HN nie jest specjalnie istotne, podobnie jak świnia ma w nosie czy jest SSD czy tylko SD, ważne, że jest smaczna dla HSS (HS)
Jajcenty, 26 maja 2015, 11:05
Dawno się tak nie uśmiałem. Nie rozumiem dlaczego się nie przyjęło. te słowa maja niezwykły potencjał rymotwórczy.