Naturalny związek nie pozwala utworzyć biofilmu

| Zdrowie/uroda
ToastyKen (Kenneth Lu), CC

Trans-chalkon, związek spokrewniony ze składnikami korzenia lukrecji, blokuje działanie enzymu, który umożliwia występującym w jamie ustnej bakteriom Streptococcus mutans tworzenie biofilmu. To ważne, bo wraz z innymi mikroorganizmami S. mutans stanowią główny czynnik etiologiczny próchnicy.

Jak tłumaczą naukowcy z Uniwersytetu w Edynburgu, płytka nazębna powstaje, gdy bakterie przyczepiają się do zębów i tworzą biofilmy. Jeśli nie dopuści się do powstania tej ochronnej warstwy, bakterie nie utworzą płytki.

Brytyjczycy rozpracowali trójwymiarową strukturę enzymu - sortazy A - który umożliwia bakteriom tworzenie biofilmu. W ten sposób można było ustalić, jak trans-chalkon hamuje jego działanie.

Rozszerzamy nasze badanie, by objąć nim podobne produkty naturalne i sprawdzić, czy da się je zawrzeć w produktach konsumenckich - podsumowuje dr Dominic Campopiano.

trans-chalkon sortaza A Streptococcus mutans biofilm płytka nazębna próchnica Dominic Campopiano