Bioetanol nie musi konkurować z żywnością
Japońscy naukowcy z Asahi Group Holdings oraz Kyushu Okinawa Agricultural Research Center jako pierwsi na świecie produkują cukier i etanol w odwróconym porządku, dzięki czemu powstawanie bioetanolu nie wiąże się ze zmniejszoną produkcją żywności. Nowa technologia została przetestowana na trzcinie cukrowej.
Trzcina zawiera dwa rodzaje cukrów: sacharozę i cukry redukujące. Obecność cukrów redukujących utrudnia krystalizację sacharozy.
Tradycyjne techniki produkcji bioetanolu z trzciny wykorzystują odpady pozostałe po produkcji cukru spożywczego. Japończycy odwrócili kolejność dzięki stworzeniu drożdży, które zamieniają w etanol tylko cukry redukujące. Najpierw wyprodukowali bioetanol, a następnie cukier stołowy. Okazało się, że dzięki temu możliwe jest uzyskanie większej ilości spożywczego cukru.
Podczas testów użyto sześciu rodzajów soku z trzciny cukrowej. Różniła je zawartość cukrów redukujących. Gdy do soku dodano nowe drożdże, okazało się, że fermentacja objęła tylko cukry redukujące, ilość sacharozy pozostała niezmieniona. Co więcej, drożdże zamieniły niemal całość cukrów redukujących w etanol. W procesie kondensacji, który poprzedza proces krystalizacji, odzyskano ponad 90% etanolu zawartego w soku. Przeprowadzona następnie krystalizacja wykazała, że dzięki wcześniejszemu pozbyciu się cukrów redukujących, można uzyskać znacznie więcej sacharozy. W niektórych przypadkach produkcja sacharozy zwiększyła się aż czterokrotnie.
Komentarze (3)
GregVIII, 19 października 2012, 21:12
Oooo i to jest wiadomość!
Nie dość, że wyzbyto się przeszkadzających w procesie cukrów to jeszcze zyskano cenny produkt - etanol oraz wzrost wydajności pozyskiwania sacharozy nawet 4 krotny!
Piotr_, 19 października 2012, 21:21
Polska powinna postarać się o uprawy trzciny cukrowej: po w/w procesie mamy etanol numer 1, a po przeprowadzeniu znanego doświadczenia z cukrem, drożdżami i wodą mamy etanol numer 2. Dwa etanole z jednego badyla.
Polskie sny spełnione. Cud!
Tylko szkoda tego etanolu na paliwo.
P_.
Jajcenty, 20 października 2012, 09:42
Należy go zastąpić trawą. Podobno zdrowsza od gorzały.