Suplementacja przeciwutleniaczami ma nikły wpływ na zakwasy
Zażywanie przeciwutleniaczy, by zmniejszyć bolesność mięśni po ćwiczeniach, nie daje prawie żadnego efektu.
Przed i po treningu ludzie często zażywają związki przeciwutleniające, np. witaminę E i/lub C, a także jedzą obfitujące w nie pokarmy. Chcą w ten sposób zapobiec bólom mięśni.
W ramach metabadania naukowcy z Uniwersytetu w Portsmouth i Sheffield Hallam University analizowali dowody z 50 studiów. Autorzy wszystkich porównywali wysokie dawki przeciwutleniaczy z placebo, a uwzględnieni w nich ochotnicy angażowali się w intensywne ćwiczenia, które wystarczyły, by wywołać bolesność mięśni (zakwasy). Większość badanych (blisko 9 osób na 10) stanowili mężczyźni, którzy ruszali się rekreacyjnie lub byli umiarkowanie wytrenowani.
Wg autorów publikacji z pisma Chochrane Library, wysokie dawki suplementów przeciwutleniających (przewyższające dzienną zalecaną ilość) nie wydawały się zapobiegać bolesności mięśni krótko po ćwiczeniach, a także po upływie 1, 2, 3 lub 4 dni. Różnica średniej oceny bólu w przypadku zażywających suplementy i członków grup placebo była bardzo nieznaczna.
Zespół opóźnionego bólu mięśniowego [ang. delayed onset muscle soreness, DOMS] jest udziałem wielu ćwiczących osób i może negatywnie wpływać na przyszłe osiągnięcia sportowe. Zwykle szczyt DOMS występuje 1-4 dni po ćwiczeniach. Zażywanie antyoksydantów to jedna z najpopularniejszych strategii zmniejszania ryzyka zakwasów po intensywnym treningu. Wyniki naszej metaanalizy wskazują, że suplementacja nie wydaje się zmniejszać bolesności mięśni 1, 2, 3 lub 4 dni po wysiłku [...] - podkreśla dr Joe Castello z Uniwersytetu w Porthsmouth.
Wielu sportowców strategicznie przyjmuje przeciwutleniacze, by przyspieszyć regenerację po okresach intensywnego współzawodnictwa - opowiada dr Mayur Ranchordas z Sheffield Hallam. Dotyczy to zarówno piłkarzy, jak i kolarzy. Uczestnicy Tour de France zażywają np. antyoksydanty, by przyspieszyć regenerację po każdym z etapów wyścigu.
By osiągnąć cel, ludzie sięgają [też] po sok wiśniowy, nektar z czarnej porzeczki czy sok z granatu. Choć nasz przegląd badań pokazał, że suplementacja przeciwutleniaczami nieznacznie zmniejsza bolesność mięśni w pierwszych 3 dniach po ćwiczeniach, to spadki te są tak drobne, że jest mało prawdopodobne, by to cokolwiek zmieniało.
Komentarze (1)
raweck, 20 grudnia 2017, 12:36
Z mojego doświadczenia białko z węglowodanami przyjmowane bezpośrednio po wysiłku zmniejsza albo nawet czasem zapobiega tzw. zakwasom. Badane tylko na mnie, więc badana "grupa" nie była specjalnie urozmaicona