Jagody korzystnie wpływają na zdrowie mózgu
Jedząc jagody, możemy zrobić coś dobrego dla swojego zdrowia psychicznego. Wskazują na to wyniki badań na szczurach, ale jak mówią badacze, na razie jest za wcześnie, by przekładać je na ludzi.
Barbara Shukitt-Hale i jej zespół z Tufts University badali 60 szczurów (same samce), dzieląc je na 3 grupy. Eksperyment opisano w internetowym wydaniu magazynu o zdrowiu WebMD.
Jedna grupa dostawała karmę dla zwierząt bez jagód, druga dostawała to samo jedzenie z dodatkiem wyciągu z truskawek, a trzecia z ekstraktem z czarnej jagody.
Po dwóch miesiącach takiej diety naukowcy zmierzyli u gryzoni stężenie dopaminy, spełniającej w mózgu wiele funkcji. Wzrost stężenia tego neuroprzekaźnika powoduje poprawę pamięci, koncentracji uwagi oraz umiejętności rozwiązywania problemów.
U szczurów jedzących jagody odnotowano poprawę funkcjonowania mózgu.
Zespół Shukitt-Hale nie nakłania do jedzenia określonego rodzaju jagód jako tych, które mają najlepszy wpływ na nasz mózg. Jagody różnią się pod względem składu chemicznego i mogą w różny sposób wpływać na mózg, ale to jeszcze nie jest pewne.
Na łamach internetowego wydania pisma Neurobiology of Aging badacze napisali, że dieta bogata w jagody pozwala zachować sprawność starzejącemu się mózgowi. Naukowcy nie chcą jednak robić ludziom fałszywych nadziei: Nie wiadomo, czy wyniki da się jakoś przełożyć na nasz gatunek — uważa Shukitt-Hale.
Komentarze (0)