Cyfrowy smak dla miłośników programów kulinarnych i nie tylko

| Technologia

Dzięki Digital State Interface widzowie programów kulinarnych będą mogli poczuć elektronicznie odtworzony smak potraw. Symulator pobudza za pomocą elektrod kubki smakowe na języku. Istotnym czynnikiem są też niewielkie zmiany temperatury.

Dr Nimesha Ranasinghe z Narodowego Uniwersytetu Singapuru uważa, że interfejs można by poza tym wykorzystać w grach komputerowych (uczestnik, który ukończyłby dany poziom czy wykonał zadanie, dostawałby np. nagrodę smakową) lub do dzielenia się posiłkami w Internecie. Ciekawe wydają się też pomysły dot. szeroko pojętego zdrowia. Zespół inżyniera pracuje m.in. nad cyfrowym lizakiem, który smakowałby jak realny odpowiednik, ale nie prowadziłby ani do próchnicy, ani niepożądanego wzrostu wagi. Akademicy wspominają też o elektronicznym triku, pozwalającym odzwyczaić dzieci od słodkich napojów i dającym diabetykom szansę na delektowaniem się czymś słodkim bez podnoszenia poziomu cukru we krwi.

Cyfrowy smak wykorzystuje 2 metody - stymulację elektryczną i termiczną -  [...] by nieinwazyjnie odtworzyć podstawowe wrażenia smakowe, takie jak słoność, kwaśność, słodycz i gorycz. Niuanse smaku naśladuje się, manipulując natężeniem prądu, częstotliwością oraz temperaturą.

Wcześniejsze próby generowania telewizyjnego smaku spaliły na panewce, ponieważ bazowały na mieszaniu związków chemicznych. Takie rozwiązanie wymagało m.in. stałego uzupełniania "palety". Zastosowanie chemikaliów w interfejsie jest nierealistyczne, bo zestaw związków trudno przechować, o manipulowaniu nie wspominając.

"By symulować [doświadczenie jedzenia], musimy [...] uwzględnić zapach, teksturę, kolor i inne modalności, ponieważ smak ma naturę wielozmysłową. Obecnie rozszerzamy naszą technologię o zapach. Mamy przy tym nadzieję, że wpłynie to na liczbę możliwych do odtworzenia cyfrowo wrażeń".

Dr Ranasinghe zaprezentował dokonania swojego zespołu na konferencji ACM Multimedia w Hiszpanii.

 

Digital State Interface smak symulator język kubki smakowe elektrody temperatura dr Nimesha Ranasinghe