Czy się ją kocha, czy nienawidzi, Marmite wpływa na działanie mózgu
Marmite, smarowidło do chleba będące wyciągiem drożdżowym powstającym jako produkt uboczny przy warzeniu piwa, okazuje się produktem sprzyjającym zdrowiu mózgu. Wg psychologów z Uniwersytetu Yorku, jego codzienne spożycie wydaje się zwiększać poziom pewnego neuroprzekaźnika - kwasu γ-aminomasłowego (GABA). Przyczyną może być wysoka zawartość witaminy B12.
Brytyjczycy zebrali grupę 28 osób. Ochotników podzielono na dwie grupy. Jedna przez miesiąc codziennie zjadała łyżeczkę pasty Marmite, druga - łyżeczkę masła orzechowego.
Podczas decydującego eksperymentu badani mieli na głowie czepki z elektrodami. Dzięki temu można było monitorować aktywność mózgu, gdy patrzyli na ekran z bodźcem wzrokowym (dużym wzorem z pasków, który regularnie migał).
Okazało się, że u przedstawicieli grupy jedzącej Marmite występował znaczący (ok. 30%) spadek reakcji na stymulację wzrokową. Autorzy publikacji z Journal of Psychopharmacology podejrzewają, że przyczyną jest wysoka zawartość witaminy B12 w paście; witamina B12 jest bowiem jednym z kofaktorów potrzebnych do produkcji GABA, głównego neuroprzekaźnika o działaniu hamującym.
To pokazuje, że na równowagę pobudzenia i hamowania w mózgu da się wpływać za pomocą interwencji dietetycznych (na tej zasadzie można by więc pomagać pacjentom z różnymi chorobami neurologicznymi, np. padaczką, gdzie występują zaburzenia hamowania).
Wydaje się, że wybory dietetyczne mogą oddziaływać na korowe procesy pobudzenia i hamowania [...]. Ponieważ skutki spożywania pasty Marmite znikały dopiero po ok. 8 tygodniach od zakończenia badania, sugeruje to, że zmiany odżywiania wywierają długotrwały wpływ na działanie mózgu - podkreśla doktorantka Anika Smith, dodając, że potwierdziwszy swoje przypuszczenia, teraz naukowcy będą mogli sprawdzić, czy udoskonaloną wersję metody dałoby się w przyszłości zastosować w praktyce klinicznej.
Komentarze (0)