TMAO pomoże określić zagrożenie niewydolnością nerek
Naukowcy powiązali N-tlenek trimetyloaminy (TMAO) - związek powstający podczas trawienia choliny i karnityny z jajek, czerwonego mięsa, wątróbki czy tłustego nabiału - z przewlekłą niewydolnością nerek (PNN).
Wcześniej TMAO połączono z chorobami sercowo-naczyniowymi; jego stężenie we krwi to dobre narzędzie przewidywania przyszłych zawałów, udarów oraz zgonu.
Od dawna wiedziano, że pacjenci z przewlekłą niewydolnością nerek znajdują się również w grupie podwyższonego ryzyka chorób sercowo-naczyniowych, ale nie znano mechanizmu łączącego te 2 choroby.
Podniesiony poziom TMAO w osoczu wiąże się z przyszłymi ryzykami kardiologicznymi. U osób z prawidłową funkcją nerek podwyższone stężenie N-tlenku trimetyloaminy wskazuje [zaś] na [...] przyszłe ryzyko rozwoju PNN. Badania na modelu zwierzęcym demonstrują, że długoterminowa ekspozycja na oddziaływanie TMAO sprzyja upośledzeniu działania nerek i miażdżycy. W miarę jak nerki funkcjonują coraz gorzej, TMAO nie jest usuwany tak skutecznie, więc jego poziom dalej rośnie, jeszcze bardziej zwiększając zagrożenie chorobami serca i nerek - wyjaśnia dr Stanley Hazen z Cleveland Clinic.
Hazen i dr W.H. Wilson Tang badali stężenie TMAO na czczo u 521 pacjentów z PNN i u 3166 osób bez choroby nerek. Ich losy śledzono przez 5 lat.
Amerykanie zauważyli, że u chorych z PNN stężenie TMAO było wyższe. W obu grupach podwyższone stężenie N-tlenku trimetyloaminy wiązało się zaś z większym ryzykiem zgonu. W badaniach na modelu zwierzęcym przewlekła ekspozycja na cholinę i TMAO z pokarmu korelowała z rozwojem i postępami przewlekłej niewydolności nerek.
Akademicy podkreślają, że w ramach przyszłych badań trzeba będzie sprawdzić, czy interwencje dietetyczne mogą odroczyć postępy PNN i choroby sercowo-naczyniowej. Tak czy owak ich studium to silna sugestia, by w ramach prewencji i terapii obrać na cel zależne od mikroflory szlaki TMAO.
Komentarze (0)