Awokado wpływa na wchłanianie witaminy A
Jedzenie świeżego awokado z sosem z pomarańczowych pomidorów lub surowymi marchewkami znacząco zwiększa wchłanianie prowitaminy A (alfa- i beta-karotenu). Sprzyja też przekształcaniu karotenów w aktywną formę witaminy A.
Naukowcy z Uniwersytetu Stanowego Ohio sprawdzali, czy awokado może pomóc organizmowi lepiej wykorzystywać i wchłaniać witaminę A z pokarmów bogatych w karoten. Przeprowadzono dwa randomizowane badania naprzemienne (ang. randomized, two-way crossover feeding study) z udziałem 12 zdrowych kobiet i mężczyzn. W ramach pierwszego oceniano wpływ świeżego awokado na wchłanianie beta-karotenu z sosu pomidorowego oraz przekształcanie prowitaminy A w witaminę A. W drugim chodziło o to samo, ale sos pomidorowy zastąpiono surową marchwią.
W 1. eksperymencie stwierdzono, że w porównaniu do posiłku z samym sosem pomidorowym, dodatek jednego awokado (150 g) 2,4-krotnie zwiększał wchłanianie beta-karotenu oraz 4,6-krotnie nasilał konwersję prowitaminy A w aktywną witaminę.
W 2. eksperymencie zauważono, że w porównaniu do jedzenia samej surowej marchwi, dodatek jednego awokado (150 g) zwiększał absorpcję beta-karotenu 6,6-krotnie, a alfa-karotenu 4,8-krotnie. Przekształcanie karotenów w witaminę A wzrastało aż 12,6 razy.
Jak widać na tym przykładzie, w łączeniu pewnych pokarmów w pary chodzi o coś więcej niż smak [...] - podsumowuje dr Nikki A. Ford z Hass Avocado Board (HAB).
Komentarze (0)