Mikrobiom wytwarza ze składników wyciągu z granatu związki chroniące przed alzheimerem
Poszukując w wyciągu z granatów związku lub związków, które chronią przed rozwojem choroby Alzheimera (ChA), amerykańscy naukowcy odkryli, że mogą nimi być urolityny, wytwarzane z polifenoli przez bakterie mikrobiomu jelitowego.
W ramach wcześniejszych badań na zwierzętach ustalono, że ekstrakt z owoców granatu chroni przed ChA, nie było jednak wiadomo, jakim związkom można przypisać to działanie. By rozstrzygnąć tę kwestię, zespół dr. Navindry Seerama z University of Rhode Island postanowił sprawdzić, jakie składniki wyciągu są w stanie pokonać barierę krew-mózg (BKM) i zapobiec powstawaniu depozytów amyloidowych.
Z ekstraktu z owoców granatu wyizolowano 21 związków, głównie polifenoli. Okazało się, że polifenole nie są w stanie pokonać BKM, ale przeciwzapalne urolityny - metabolity elagotanoidów - już tak.
Badacze wykazali, że w warunkach in vitro urolityny zmniejszały poziom fibrylacji beta-amyloidu. Dodatkowo związki te wydłużały życie nicieni wykorzystywanych w roli modelu ChA.
Autorzy publikacji z pisma ACS Chemical Neuroscience podkreślają, że potrzeba dalszych badań, które pokażą, czy urolityny da się wykorzystać do zapobiegania i leczenia choroby Alzheimera u ludzi.
Komentarze (0)