Brunatny tłuszcz odpowiada za zimowy wzrost zgonów z powodu chorób serca
Zimą na choroby serca umiera więcej osób. Wg szwedzko-chińskiego zespołu, wzrost śmiertelności można przypisać szybszemu wzrostowi blaszek miażdżycowych. Jest on spowodowany aktywacją brunatnej tkanki tłuszczowej przez chłód.
Dotąd sądzono, że wzrost liczby zgonów można wyjaśnić nadmiernym męczeniem podczas odgarniania śniegu oraz generalnym spadkiem aktywności fizycznej. Nikt jednak nie potrafił wskazać, jakie konkretnie mechanizmy miałyby leżeć u podłoża zaobserwowanego zjawiska. Teraz naukowcy z Karolinska Institutet, Uniwersytetu w Linköping i 3 chińskich uczelni wyszli z zupełnie nowym pomysłem.
Akademicy badali szczep myszy z genetyczną skłonnością do miażdżycy. Do eksperymentów wybrano właśnie myszy, bo u zwierząt tych, jak u ludzi, występuje zarówno biała (ang. white adipose tissue, WAT), jak i brunatna tkanka tłuszczowa (ang. brown adipose tissue, BAT). WAT jest magazynem nadmiaru kalorii, a BAT spala tłuszcz i wytwarza w ten sposób ciepło.
Początkowo sądziliśmy, że aktywacja brunatnego tłuszczu przez zimno sprawi, że zwierzęta staną się szczuplejsze i zdrowsze. Zamiast tego odkryliśmy, że doszło do nasilenia kumulacji lipidów w obrębie [błony wewnętrznej] naczyń - opowiada prof. Yihao Cao.
Wystawienie na oddziaływanie niskich temperatur przyspieszało tworzenie blaszek. Adipocyty BAT rozkładały kwasy tłuszczowe, co prowadziło do akumulacji złego cholesterolu LDL w osoczu i rozbudowy rdzenia lipidowego blaszek. Co więcej, zimno sprawiało, że blaszki były mniej stabilne, a przez to podatne na pęknięcia (pęknięcie wyzwala tworzenie się zakrzepu przyściennego).
Jeśli okaże się, że u ludzi zachodzą podobne zjawiska, pacjenci z chorobami sercowo-naczyniowymi powinni unikać kontaktu z chłodem i dbać o odpowiedni ubiór. Na BAT wpływa nie tylko zimo, jej aktywację można również zablokować za pomocą kilku [...] leków. To kwestia, którą warto się zająć w przyszłości.
Komentarze (0)