Cukry dodane z napojów przyspieszają pierwszą miesiączkę

| Zdrowie/uroda
noego, CC

Dziewczynki, które piją dużo słodkich napojów, wcześniej przechodzą pierwszą miesiączkę.

Naukowcy śledzili w latach 1996-2001 przypadki 5583 dziewczynek, które trafiając do studium, miały 9-14 lat. Odkryli, że te z nich, które piły więcej niż 1,5 porcji słodkich napojów dziennie, przechodziły menarche 2,7 miesiąca wcześniej niż koleżanki pijące 2 lub mniej takich napojów tygodniowo. Efekt był niezależny od wskaźnika masy ciała (BMI), wzrostu, ogólnego spożycia pokarmów czy aktywności fizycznej. Precyzyjnie rzecz ujmując, autorzy artykułu z pisma Human Reproduction wyliczyli, że dziewczęta pijące najwięcej słodkich napojów zaczynały miesiączkować w wieku 12,8 r., a te, które spożywały ich najmniej, w wieku równo 13 lat.

Dr Karin Michels z Harvardzkiej Szkoły Medycznej podkreśla, że choć głównym powodem do obaw wydaje się otyłość, studium sugeruje, że niezależnie od BMI, wśród dziewcząt z najwyższym spożyciem napojów z cukrami dodanymi menarche występuje wcześniej. Odkrycia są ważne w kontekście trudnego dotąd do wytłumaczenia szybszego dojrzewania dziewcząt w krajach rozwiniętych.

Niestety, wcześniejsze wystąpienie menarche zwiększa ryzyko raka piersi. Przyspieszenie jej o rok oznacza wzrost ryzyka o 5%, więc wystąpienie miesiączki o 2,7 miesiąca wcześniej ma wpływ nieznaczny.

Naukowcy podkreślają, że najwyższe spożycie słodzonych napojów w studium - ponad 1,5 porcji dziennie - to niewiele w porównaniu do innych populacji, w których pierwsza miesiączka będzie zapewne występować jeszcze wcześniej.

Uwzględnione w studium dziewczynki to uczestniczki Growing up Today Study (GUTS), dzieci pielęgniarek z Nurses' Health Study II. Na początku wszystkie przyznały, że nie przeszły jeszcze menarche. Podczas 10.555 osobolat obserwacji pierwsza miesiączka wystąpiła u 94% (5227), na etapie przedpokwitaniowym pozostało 159 osób (3%).

Dziewczęta kilkakrotnie wypełniały kwestionariusze dietetyczne. Pytano m.in. o to, jak często, średnio, wypijają 1) jedną puszkę lub szklankę napojów gazowanych lub dietetycznych napojów gazowanych, np. coli, 2) porcję niegazowanych napojów owocowych (np. lemoniady czy ponczu) czy 3) 1 szklankę, puszkę lub butelkę słodzonej mrożonej herbaty. Jak wyjaśniają Amerykanie, we wszystkich występują cukry dodane w postaci sacharozy, glukozy lub syropu glukozowo-fruktozowego, a w coli i mrożonej herbacie również kofeina. By ocenić wpływ napojów naturalnie słodkich i dosładzanych sztucznymi substancjami, naukowcy przyglądali się również napojom dietetycznym i sokom owocowym.

Stwierdzono, że napoje dietetyczne i soki nie miały żadnego wpływu na wiek pierwszej miesiączki. W dowolnym momencie w wieku 9-18,5 r. prawdopodobieństwo, że menarche wystąpi w kolejnym miesiącu, było dla dziewcząt wypijających ponad 1,5 porcji słodkich napojów dziennie średnio aż o 24% wyższe (i w tym przypadku grupę tę porównywano do dziewcząt spożywających 2 lub mniej porcji napojów na tydzień). Naukowcy doszli do tego, biorąc poprawkę na czynniki, które mogły wpłynąć na wiek pierwszej miesiączki, czyli wagę urodzeniową, rasę, pochodzenie etniczne, aktywność fizyczną, wzrost, częstość jedzenia posiłków z rodziną oraz skład rodziny, głównie na to, czy pozostaje w niej ojciec lub ojczym.

Po uwzględnieniu wskaźnika masy ciała związek picia słodkich napojów z wcześniejszą menarche był nadal istotny statystycznie. W przypadku dziewcząt pijących ich najwięcej prawdopodobieństwo wystąpienia pierwszej miesiączki w następnym miesiącu było o 22% wyższe niż w przypadku dziewcząt z grupy najniższego spożycia.

Jak naukowcy tłumaczą zaobserwowane zjawisko? Napoje z cukrami dodanymi mają wysoki indeks glikemiczny i powodują silniejsze wyrzuty insuliny. Z kolei wyższy poziom insuliny może skutkować wyższymi stężeniami hormonów płciowych. Duże zmiany w stężeniach krążących hormonów powiązano zaś z wcześniejszą menarche.

Choć zespół zauważył, że większe spożycie kofeiny również wiązało się z wcześniejszymi pierwszymi miesiączkami, to nie ogólne spożycie cukru czy kofeiny wyjaśniało uzyskane wyniki. Kluczowe okazywały się cukry dodane.

cukry dodane napoje spożycie menarche pierwsza miesiączka Karin Michels