Cukry dodane zwiększają ryzyko zgonu z powodu chorób sercowo-naczyniowych
Spożywanie zbyt dużych ilości dodanych cukrów (takich, które nie występują naturalnie w owocach czy sokach owocowych) wiąże się z podwyższonym ryzykiem zgonu z powodu choroby sercowo-naczyniowej (ChSN).
Zalecenia odnośnie do konsumpcji cukrów dodanych różnią się i nie ma uniwersalnie akceptowanych progów dla niezdrowego poziomu. Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) zaleca, by stanowiły one mniej niż 10% ogółu kalorii, podczas gdy Amerykańskie Stowarzyszenie Serca rekomenduje ograniczenie ich do mniej niż 100 kalorii dziennie dla kobiet i 150 kalorii dla mężczyzn.
Do głównych źródeł cukrów dodanych należą słodzone napoje, desery bazujące na ziarnach i nabiale, napoje owocowe oraz cukierki.
Zespół doktora Quanhe'a Yanga z amerykańskiego Centrum Zwalczania i Zapobiegania Chorobom (CDC) wykorzystał dane z narodowych badań zdrowia, by sprawdzić, jak się ma spożycie cukrów dodanych (wyrażone jako procent dziennych kalorii) do chorób sercowo-naczyniowych. Ustalono, że średni odsetek kalorii przypadających na cukry dodane wzrósł z 15,7% w latach 1988-1994 do 16,8% w latach 1999-2004, by w okresie między 2005 a 2010 r. spaść do 14,9%.
W latach 2005-2010 w przypadku większości dorosłych (71,4%) cukry dodane stanowiły 10 lub więcej procent dziennych kalorii. Dla ok. 10% dorosłych odsetek był jeszcze wyższy i sięgał 25 lub więcej procent.
Ryzyko zgonu z powodu chorób sercowo-naczyniowych rosło wraz z podwyższaniem liczby procent kalorii przypadających na cukry dodane. Regularne spożycie słodzonych napojów (7 lub więcej porcji tygodniowo) wiązało się z podwyższonym ryzykiem śmierci na ChSN.
Jak dowiedzieliśmy się od dr. Yanga, w porównaniu do osób uzyskujących z cukrów dodanych ok. 7,5% kalorii, u badanych konsumujących w ten sposób ok. 17-21% ryzyko śmiertelności z powodu ChSN było o 38% wyższe. W przypadku ludzi uzyskujących z cukrów dodanych ≥21% kalorii ryzyko wzrastało ponad 2-krotnie.
Komentarze (2)
wampir, 4 lutego 2014, 14:04
ok, ok...
jak bardzo podwyższone ryzyko? Ile procent?
Anna Błońska, 4 lutego 2014, 17:52
Zadałam pytanie CDC. Odpowiedź już przyszła, tekst uzupełniony