Czosnek: dobry, lecz nie na wszystko
Od tysięcy lat czosnek jest uznawany za jeden z najwspanialszych leków, jakie można znaleźć we własnej kuchni. Ma działanie przeciwbakteryjne, przeciwgrzybicze i przeciwzakrzepowe, obniża też poziom cholesterolu... niestety, jedna z jego właściwości okazała się, przynajmniej częściowo, mitem: nie zapobiega nowotworom tak dobrze, jak sądzono.
Autorami odkrycia są badacze z Ewha Women's University w Seulu, którzy dokonali metaanalizy, czyli podsumowania wyników 19 badań nad leczniczymi właściwościami przyprawy. Jak się okazuje, przeciwnowotworowe działanie czosnku jest znacznie słabsze, niż zwykło się uważać.
Badacze, kierowani przez dr Oran Kwon, ustalili, że popularny dodatek do wielu dań nie chroni przed nowotworami żołądka, płuc, piersi ani trzonu macicy. Na szczęście, nie jest aż tak źle. Stwierdzono bowiem pewien korzystny wpływ czosnku na ryzyko zachorowania na raka jelita grubego, prostaty, przełyku i jamy ustnej oraz jajników i nerek. Sami autorzy zastrzegają jednak, że jeżeli w ogóle można mówić o działaniu przeciwnowotworowym, jest ono bardzo niepewne i ledwie dostrzegalne.
Dr Kwon zastrzega, że konieczne będzie przeprowadzenie dalszych badań, które mogłyby ostatecznie potwierdzić lub odrzucić tezę o ochronnym działaniu czosnku. Do tego czasu badaczka zaleca: jeśli lubisz czosnek, to świetnie. Piecz go, krój na kawałki, podsmażaj. Jeśli przy okazji pojawią się silniejsze dowody na jego wpływ na nowotwory, to też świetnie. Jeżeli go lubisz, jedz go.
Nawet jeśli jest prawdą, że czosnek nie chroni przed rakiem, wciąż pozostaje on wartościową przyprawą - istnieje przecież wiele innych powodów, dla których jego spożywanie jest korzystne dla naszego zdrowia. Z pewnością jest on wartościowym dodatkiem do urozmaiconej, bogatej w inne warzywa i owoce diety.
Komentarze (2)
zielarz, 12 stycznia 2009, 20:56
A czy jest lek syntetyczny który działa na wszystko ?.Zioła mają tą przewagę nad farmaceutykami że leczą wiele schorzeń jednocześnie .
Generalnie czosnek nie wydaje mi się ziołem odpowiednim do badań pod kątem antynowotworowych właściwości .Z tym rakiem jelita grubego to bym polemizował od jakiegoś czasu jest coraz więcej wiadomo o zbawiennej roli pożytecznych bakterii jelitowych i ich antykancerogennych właściwościach . Czosnek jako silny antybiotyk jest w stanie naruszyć populacje tych bakterii . Inaczej rzecz ma się jeśli chodzi o nowotwory o etiologii wirusowej rak szyjki macicy , wirusy zapalenia wątroby i spowodowany nimi rak wątroby czosnek z uwagi na swoje silne dzianie przeciwwirusowe w dużych dawkach może być w jakimś stopniu pomocny . No i generalna sprawa stymulowanie układu immunologicznego tu też może być pomocny w niektórych nowotworach.
Jeśli chodzi o leczenie nowotworów to matka natura ma nam do zaoferowania o wiele bardziej skuteczne i wszechstronne zioła .Powiem tak jest pewną oczywistością że skuteczniej jest zapobiegać niż leczyć a nic tak jak zioła nie nadaje się do profilaktyki przed tego typu schorzeniami.
Choć by wspomniana przeze mnie curcuma longa chyba jedno z najbardziej wszechstronnych ziół w walce z nowotworami a to dzięki bardzo silnym właściwością przeciwzapalnym(idealna w profilaktyce raka, bardzo skuteczna w nowotworach złośliwych ,hamowaniu przerzutów, to podstawowe zioło w raku trzustki i wątroby ).W krajach gdzie kurkuma jest używana jako przyprawa np.(niektóre rejony Indii, Wyspa Okinawa)notuje się o wiele mniejszy odsetek zachorowań na nowotwory.W Polsce można ją kupić w każdym sklepie spożywczym.
Takie zioła jak Unacaria tometosa u nas pod nazwą vilcacora, Sarge de grado (smocza krew) są również bardzo skuteczne.W wielu krajach ameryki południowej te dwa zioła są stosowane jako alternatywa dla chemioterapi.
Grzyby takie jak reishi, maitake , shitake , agaricus b. są stosowane w Japonii ,Chinach ten ostatni w Brazylii w leczeniu nowotworów(zawierają antynowotworowy beta glukan) nasza czarna huba brzozowa ma podobne właściwości.
Ostatnio mówi się dużo o rozmarynie(substancja czynna antyoksydant korozyt) i jego neutralizującym działaniu na związki karcinogenne powstające w smażonym mieście .
Bardzo wszechstronny antynowotworowo jest resveratrol ten silny antyutleniacz występuje min w czerwonym winie natomiast w najwięcej jest go w rdeście japońskim roślinie uważnej w Polsce za chwast.
To naturalnie tylko ułamek procenta ziół które mają tego typu właściwości.
waldi888231200, 22 listopada 2010, 23:49
... to juz nie czosnek , jak byłem mały to musiałem jeść z masłem taki ugnieciony (roztarty) surowy i tasiemiec padł martwy po 2tygodniach takich śniadań.