Dieta dopasowana do genów

| Medycyna

W Internecie można znaleźć sporo ofert dotyczących tzw. diety DNA czy, inaczej mówiąc, zindywidualizowanej diety nutrigenomicznej. Zespół naukowców z Exeter University postanowił zbadać jej skuteczność.

Według zwolenników omawianej teorii, ludzie powinni zmienić swoje nawyki żywieniowe na pasujące do własnego zestawu genów (genotypu). Dr Paula Saukko, szefowa zespołu badawczego, tłumaczy, że postanowiono zająć się tą sprawą, ponieważ krążyły pogłoski, że opinia publiczna została wprowadzona w błąd. Zestawy sprzedawane za pośrednictwem Sieci kosztują nawet do tysiąca funtów, jeśli obejmują także indywidualne konsultacje.

Nutrigenomika zajmuje się dietą i pokarmami oraz tym, jak oddziałują one z konkretnymi genami, zwiększając ryzyko pewnych chorób.

Naukowcy postanowili dociec, czy rzeczywiście nie przestrzegając diety, można narazić się na choroby, na które jest się podatnym ze względu na swój genotyp. Na razie nie udało się jednak wykazać odwrotnej zależności, a mianowicie, że jedzenie określonych pokarmów zabezpiecza przed zachorowaniem.

Badacze z Economic and Social Research Council (ESRC) pragną się też skupić na komercyjnych testach nutrigenomicznych, które mają pomóc w ułożeniu diety odpowiadającej genotypowi. Na ich ustaleniach zostaną oparte ewentualne uregulowania prawne dotyczące promocji na stronach internetowych. To samo tyczy się reklamy firm zajmujących się tego typu produktami.

Saukko podkreśla, że ważne jest nie tylko to, co postuluje się w reklamach, ale też to, co obiecuje się ludziom, którzy przeszli testy. W USA mówi się klientom, że ich dzieci mogą być bardziej inteligentne, jeśli rodzice będą przestrzegać zaleceń dietetycznych dopasowanych do swoich genów. Istnieje także dieta DNA, gwarantująca utratę wagi, wzmocnienie mięśni, a nawet dłuższe życie. Wystarczy zbadać DNA. Odpowiednie testy są dostępne również w Internecie [...].

Badania zespołu z Exeter finansuje Wellcome Trust. Firma zajmuje się m.in. bioarcheologią, czyli odtworzeniem menu naszych przodków. To jej eksperci ukuli popularne powiedzenie "Jesteś tym, co jesz".

dieta DNA dieta nutrigenomiczna nutrigenomika dr Paula Saukko podatność choroby genotyp Exeter University Wellcome Trust