Śmieciowe jedzenie może prowadzić do problemów psychicznych u dzieci

| Psychologia
Kathryn Cartwright (kathryn in stereo), CC

Ryzyko problemów psychicznych u dzieci wzrasta, gdy matka niezdrowo odżywia się w czasie ciąży. Warto się też przyjrzeć diecie w pierwszych latach życia, bo nieprawidłowe karmienie w tym okresie nasila np. objawy lęku i depresji.

Australijsko-norweski zespół prof. Felice Jacki z Deakin University analizował dane pozyskane od wielotysięcznej próby uczestników Norwegian Mother and Child Cohort Study (MoBa). W ramach studium zbierano szczegółowe informacje nt. diety kobiet w czasie ciąży. Przyglądano się także jadłospisowi ich dzieci w wieku 18 miesięcy i 3 lat.

Dzięki wypełnionym przez rodziców kwestionariuszom można było oszacować symptomy depresji, lęku, zaburzeń zachowania oraz zespołu nadpobudliwości psychoruchowej z deficytem uwagi (ADHD) u dzieci 1,5-rocznych, a także 3- i 5-letnich. Później badano związek między dietą matki i dietami dzieci a stanem zdrowia psychicznego i zachowaniem maluchów w wieku 1,5-5 lat (wzięto przy tym poprawkę na różne potencjalnie istotne czynniki, np. płeć dziecka, matczyną depresję, wiek rodziców, przychód domowy czy palenie przez matkę przed i w czasie ciąży).

Naukowcy zauważyli, że matki spożywające w czasie ciąży więcej niezdrowych produktów, np. oczyszczonych zbóż, słodzonych napojów i słonych przekąsek, miały dzieci z bardziej nasilonymi problemami behawioralnymi, np. agresją i napadami złości. Poza tym okazało się, że u maluchów, które we wczesnych latach życia jadły więcej niezdrowych pokarmów lub nie jadły wystarczających ilości pokarmów bogatych w składniki odżywcze, np. warzyw, pojawiały się zarówno zaburzenia eksternalizujące (preferencja do wyładowywania negatywnych emocji - gniewu, agresji, wrogości czy złości - na świecie zewnętrznym), jak i internalizujące (dot. one np. smutku czy lęku i przejawiają się jako depresyjność, wycofanie).

Jacka podkreśla, że staje się coraz bardziej oczywiste, że dieta ma wpływ na zdrowie psychiczne osób reprezentujących całe spektrum wiekowe. Obecnie pani profesor współprowadzi pionierskie badania, które mają wykazać, czy poprawa menu chorych z depresją polepszy także ich stan psychiczny.

dieta dzieci matka ciąża wczesne lata pokarmy Felice Jacka