Dieta śródziemnomorska chroni przed przewlekłą niewydolnością nerek
Dieta śródziemnomorska chroni przed przewlekłą niewydolnością nerek (PNN).
Choć specjalistom udało się poczynić znaczne postępy w zakresie zabezpieczania przed przewlekłą niewydolnością nerek i jej rozwojem (wystarczy wspomnieć o walce z czynnikami ryzyka, np. nadciśnieniem i cukrzycą), u wielu osób funkcja nerek nadal pogarsza się z wiekiem. Mając to na uwadze, dr Minesh Khatri z Centrum Medycznego Uniwersytetu Columbii zaczął się zastanawiać, czy można sobie zapewnić dodatkowe korzyści, stosując odpowiednią dietę.
Coraz więcej dowodów świadczy o tym, że choroba nerek wiąże się ze złą dietą, ale nie wiadomo, czy korzyści wynikające z diety śródziemnomorskiej rozciągają się także na stan zdrowia nerek. Dieta śródziemnomorska opiera się na zwiększonym spożyciu owoców, warzyw, ryb oraz zdrowych tłuszczów i jednoczesnym ograniczaniu konsumpcji czerwonego mięsa, pokarmów przetworzonych i słodyczy.
Analiza danych 900 osób, których losy śledzono przez niemal 7 lat, wykazała, że każdemu 1-punktowemu wzrostowi wskaźnika Mediterranean diet score, który pozwala ocenić stopień przestrzegania diety śródziemnomorskiej, towarzyszyło aż 17-proc. zmniejszenie ryzyka przewlekłej niewydolności nerek.
Wzorce dietetyczne blisko przypominające dietę śródziemnomorską (wynik ≥5) oznaczały spadek ryzyka PNN i szybkiego pogorszenia funkcji nerek o, odpowiednio, 50 i 42%.
Komentarze (1)
kalina12, 4 listopada 2014, 12:20
Właściwe odżywianie W celu przywrócenia zdrowia należy zapewnić ciału zasadowość, poskromić drobnoustroje i ich mykotoksyny generujące kwaśne środowisko. Aby zachować zrównoważone pH krwi powinniśmy stosować dietę zawierającą 70% - 80% produktów zasadowych, w tym połowę z nich powinno się jeść na surowo. Im bardziej zasadowa jest twoja dieta tym szybciej poprawi się twoje zdrowie. Co jeść zatem? Warzywa, powinny zajmować centralne miejsce w twojej diecie, pokrywać większą część talerza. Dostarczają witamin, mikroelementów, włókien, chlorofilu, emzymów, soli zasadowych. Większość warzyw powinna być zielona.