Umiarkowane spożycie alkoholu wzmacnia układ odpornościowy

| Medycyna
quacktaculous (Brendan DeBrincat), CC

Umiarkowane spożycie alkoholu, np. 1 lampka wina dziennie, wzmacnia układ odpornościowy i może pomóc w zwalczaniu infekcji.

Wyniki zespołu z Uniwersytetu Kalifornijskiego w Riverside, które ukazały się w piśmie Vaccine, pomogą lepiej wyjaśnić działanie systemu immunologicznego i utorują drogę metodom poprawy reakcji na szczepienia oraz infekcje. To, oczywiście, duża korzyść dla podatnych populacji, np. starszych ludzi, w przypadku których szczepionki na grypę okazały się w dużej mierze nieskuteczne.

Od długiego czasu wiadomo było, że umiarkowane spożywanie alkoholu wiąże się z niższą śmiertelnością. Nasze studium na nieczłowiekowatych pokazało, że dobrowolne umiarkowane spożycie alkoholu wzmacnia odpowiedź immunologiczną na szczepienie - podkreśla prof. Ilhem Messaoudi, która gros badań przeprowadziła jeszcze podczas pracy na Oregon Health and Science University.

W ramach eksperymentu 12 rezusów nauczono picia alkoholu (w dostosowanych do siebie ilościach). Zwierzęta zaszczepiono przeciw ospie prawdziwej i dano im dostęp do 4% etanolu albo dopasowanej pod względem kaloryczności słodzonej wody. Wszystkie małpy miały swobodny dostęp do czystej wody i pożywienia. Naukowcy monitorowali dzienne spożycie alkoholu przez 14 miesięcy. Rezusy zaszczepiono ponownie po 7 miesiącach od początku badań.

Podobnie jak ludzie, na przestrzeni 9 miesięcy rezusy bardzo różniły się pod względem średniego dobowego spożycia alkoholu. Jedne zwierzęta piły duże ilości etanolu, podczas gdy w przypadku innych spożycie było umiarkowane. Na tej podstawie Amerykanie utworzyli 2 grupy: 1) małp pijących dużo (w ich przypadku uśrednione stężenie etanolu we krwi przekraczało obowiązujący w USA próg 0,08%) oraz 2) rezusów pijących umiarkowanie (gdzie uśredniony poziom etanolu we krwi mieścił się w zakresie 0,02-0,04%).

Przed spożywaniem alkoholu zwierzęta wykazywały porównywalne reakcje na szczepienie. Po ekspozycji na etanol odpowiedzi na dawkę przypominającą okazały się jednak zupełnie różne.

Tak jak naukowcy sądzili, wnioskując na podstawie ludzkich danych epidemiologicznych, zwierzęta pijące najwięcej alkoholu wykazywały osłabioną reakcję na dawkę przypominającą szczepionki. Dla odmiany u małp pijących umiarkowanie odpowiedź uległa wzmocnieniu.

etanol alkohol umiarkowane spożycie odpowiedź immunologiczna reakcja szczepienie szczepionka Ilhem Messaoudi