Zielona herbata łagodzi poznawcze skutki zachodniej diety

| Zdrowie/uroda
oroblancoxblue0413, CC

Galusan epigallokatechiny (EGCG), polifenol zielonej herbaty, łagodzi insulinooporność mózgu, neurozapalenie i niedomogi poznawcze wywołane wysokotłuszczową, obfitującą we fruktozę dietą (ang. high-fat and high-fructose, HFFD).

Autorzy publikacji z The FASEB Journal podkreślają, że wcześniejsze badania wskazywały na potencjał EGCG w zakresie leczenia różnych chorób, ale dotąd jego wpływ na insulinooporność i zaburzenia poznawcze wywołane zachodnią dietą pozostawał niejasny.

Zielona herbata to drugi pod względem częstości spożywania napój na świecie (pierwsze miejsce zajmuje woda). Uprawia się ją w co najmniej 30 krajach. Starożytny zwyczaj picia herbaty może być bardziej akceptowalną alternatywą walki z otyłością, insulinoopornością i zaburzeniami pamięci niż [tradycyjna] medycyna - podkreśla dr Xuebo Liu z Northwest A&F University.

Zespół Liu podzielił 3-miesięczne myszy na 3 grupy: 1) kontrolną na standardowej diecie, 2) eksperymentalną na HFFD oraz 3) eksperymentalną na HFFD z dodatkiem EGCG (2 g na litr wody pitnej).

Naukowcy monitorowali zwierzęta przez 16 tygodni. Okazało się, że na końcu gryzonie z 2. grupy ważyły więcej niż zwierzęta z grupy kontrolnej i znacząco więcej niż myszy z grupy 3. Zauważono także, że w teście labiryntu wodnego Morrisa gryzoniom na HFFD znalezienie platformy zajmowało więcej czasu niż zwierzętom z grupy kontrolnej. W teście pamięci, podczas którego usuwa się platformę, w porównaniu do zwierząt z 1. grupy, myszy HFFD spędzały mniej czasu w kwadrancie, gdzie wcześniej znajdowało się podwyższenie i rzadziej przepływały przez miejsce nad platformą. Grupa HFFD+EGCG wykazywała znaczący wzrost średniego czasu spędzanego w docelowym kwadrancie i częściej przepływała nad platformą.

galusan epigallokatechiny EGCG zielona herbata zaburzenia poznawcze pamięć wysokotłuszczowa dieta fruktoza Xuebo Liu