Imbir zmniejsza stan zapalny jelita grubego
Suplementy z imbiru obniżają markery stanu zapalnego toczącego się w jelicie grubym (Cancer Prevention Research).
Zespół dr Suzanny M. Zick ze Szkoły Medycznej University of Michigan zebrał grupę 30 pacjentów. Wylosowano ich do grupy eksperymentalnej, która przez 28 dni zażywała suplementy z imbirem, lub do grupy placebo (kontrolnej).
Po 28 dniach naukowcy określali poziom zestawu markerów stanu zapalnego jelita grubego. W większości przypadków zaobserwowano istotne statystycznie spadki.
Zick podkreśla, że wcześniejsze badania wskazywały na stan zapalny jako czynnik ryzyka raka jelita grubego. W przyszłości trzeba będzie sprawdzić, jak zażywanie suplementów imbiru wpływa na zagrożenie tą chorobą (teoretycznie powinno je obniżać).
Komentarze (2)
mikroos, 12 października 2011, 12:57
Dobra wiadomość. Warto przy okazji wspomnieć, że wielokrotnie taniej wychodzi po prostu jeść imbir (np. starty - idealnie nadaje się do herbaty, ciasteczek albo różnego rodzaju sosów)
JakinBooz, 12 października 2011, 13:35
Dołączam do Mikroosa, choć sam wolę surowy talarek do ssania. Dodam od siebie, że imbirek obniża poziom wrażliwości na ból co sprawdza się przy długotrwałym wysiłku.