Jak miody wpływają na indeks glikemiczny?
Wpływ zjedzenia miodu na poziom cukru we krwi jest taki sam, bez względu na jego źródło. Dr. Mark Kern oraz Jennifer Ilana Ischayek zauważają, że miody z bawełny, tupelo (drzewa liściastego rosnącego na podmokłych terenach Azji i Ameryki Północnej), gryki czy koniczyny mają ten sam indeks glikemiczny.
Indeks glikemiczny pozwala uszeregować pokarmy według tego, jak szybko po ich spożyciu wzrasta stężenie glukozy we krwi. Bogate w węglowodany, a zawierające niewiele włókien produkty, takie jak biały chleb lub banany, mają wysoki indeks glikemiczny, podczas gdy pokarmy zawierające dużo włókien i cukrów złożonych (wielocukrów), np. warzywa, mają niski indeks glikemiczny (IG).
Istnieją dowody na to, że charakterystyczny dla danego miodu stosunek fruktozy do glukozy, a także "kwiatowe źródło" mogą wpływać na jego IG — piszą w sierpniowym wydaniu Journal of the American Dietetic Association Kern i Ischayek.
Aby to zbadać, naukowcy z Uniwersytetu Stanowego San Diego określali poziom cukru we krwi 12 zdrowych dorosłych przed i po zjedzeniu jednego z 4 miodów wyprodukowanych w USA. Eksperyment był finansowany przez National Honey Board.
Nie odnotowano istotnych statystycznie różnic w indeksie glikemicznym tych 4 miodów, a proporcja fruktoza:glukoza także nie miała związku z IG.
Mimo wszystko jednak, zauważają badacze, miody mają przewagę nad innymi substancjami słodzącymi, takim jak rafinowany cukier. Ciemny miód jest bogaty w antyoksydanty, inne zawierają korzystne dla zdrowia bakterie. Ponieważ miód korzystnie wpływa na zdrowie, a wywołuje taką samą odpowiedź glikemiczną, warto zastanowić się nad zastąpieniem cukru miodem — konkludują naukowcy.
Komentarze (15)
waldi888231200, 10 kwietnia 2008, 12:05
W miodzie jest 1% substancji których nauka w ogóle nie kuma, dlatego miód ma przewagę nad cukrem (jest produktem naturalnym). 8)
Oczywiście zwiększona podaż miodu to więcej pasiek, więcej i szybciej zapylonych kwiatów, więcej dzrzew i owoców. 8)
inhet, 15 kwietnia 2008, 16:08
Miód podgrzany powyżej 70 stopni C traci wszystkie swoje cenne właściwości i staje się cukrem z domieszka hydrolizatów białkowych. Dlatego nie wszędzie niestety da się nim zastąpić cukier.
syzu, 15 kwietnia 2008, 16:39
Artykuł to odkrycie Ameryki o czym już babki w połączeniu z lekarzami mówiły 10-15 lat temu.
Jeden z miodów korzystnie wpływa na cukrzycę, podczas gdy wielokwiatowy przyspiesza ją.
waldi888231200, 15 kwietnia 2008, 19:42
150 lat temu. 8)
inhet, 16 kwietnia 2008, 16:25
Który typ?
syzu, 16 kwietnia 2008, 16:58
Spadziowy z iglaków. Niestety nie wiem z którego okresu zbioru.
inhet, 16 kwietnia 2008, 17:57
Nieporozumienie - chodziło mi o typ cukrzycy.
syzu, 16 kwietnia 2008, 18:05
Cukrzyca typu 1.
syzu, 16 kwietnia 2008, 18:34
Zresztą z miodem jest jak z tabletkami. Na jedno pomaga na drugie szkodzi. Miód i tak podnosi cukier co już jest ewidentnym przeciwwskazaniem przy cukrzycy. Dla sprostowania. Miód spadziowy stara się przynajmniej ustabilizować metabolizm, pomimo cukru. Miód wielokwiatowy jest na tyle niebezpieczny przy cukrzycy, bo przyspiesza jedynie uszkadzanie wychwytywania cukrów.
Chorując na którąkolwiek z odmian cukrzycy słodziłbym właśnie miodem spadziowym z drzew iglastych.
Cukrzyca typu 2 to typowe wyniszczenie organizmu zbyt dużym stężeniem cukru w narządach. Przy tej cukrzycy masz wybór albo będziesz starał się normalnie żyć i przyspieszysz cukrzycę albo odmówisz sobie większości produktów.
mikroos, 16 kwietnia 2008, 21:06
Hehe, miód spadziowy to w ogóle zabawna rzecz ;D Wszyscy się zachwycają, choć niektórym rzednie trochę mina jak słyszą, co to dokładnie jest, ta "spadź" ;D
syzu, 16 kwietnia 2008, 21:29
Świnkę jesz? A też przebywa w towarzystwie kupy. Pracowite pszczółki ładnie latem bzykają? To i o miodzie nie sposób zapomnieć ;D
Pamiętajmy, że nic w przyrodzie nie powinno się marnować
mikroos, 16 kwietnia 2008, 21:38
Mnie spadź nie obrzydza ani troszkę Tylko mówię o tym, że bardzo wielu ludzi reaguje obrzydzeniem.
waldi888231200, 16 kwietnia 2008, 21:44
Trzeba pamiętać że do spadzi przyklejają się również cząstki metali , siarki i inne zwiazki znajdujące się w atmosferze, dodatkowo pszczoły wydzielają substancje neutralizujące i to one prawdopodobnie leczą.
Są jeszcze inne miody( np: lipowy-przeziębienia, z mniszka lekarskiego, wielokwiatowy,) i inne produkty: pyłek pszczeli, kit pszczeli oraz jad pszczeli. 8)
Tomek, 28 stycznia 2009, 03:36
Z czym najlepiej spożywać miód? to znaczy macie jakiś pomysł na spożywanie miodu?
waldi888231200, 25 sierpnia 2009, 21:30
Chleb, masełko, biały ser, miód + herbatka z cytryną.