Jedzenie jogurtu powiązane ze zdrową dietą i zdrowym trybem życia
Jak donieśli naukowcy z University of Maine, jedzenie jogurtów i innych produktów mlecznych jest powiązane ze zdrowszymi nawykami żywieniowymi i lepszym profilem kardiometabolicznym.
Georgina Crichton, Olivia Bogucki i Merrill Elias przyjrzały się związkowi spożywania jogurtu i produktów mlecznych z wzorcami żywieniowymi, danymi fizjologicznymi (BMI, obwód w pasie, ciśnienie krwi, poziom cholesterolu i poziom glukozy na czczo) oraz trybem życia (palenie tytoniu, aktywność fizyczna).
Okazało się, że produkty mleczne mają dobroczynny wpływ na wiele aspektów zdrowia fizycznego. Jak jednak zaraz podkreślają badacze, ważne jest skupienie się na całej diecie, a nie na jednym jej elemencie. Dlatego też naukowcy postanowili ocenić związek spożywania jogurtu i innych produktów mlecznych z konsumpcją innych produktów a następnie związek diety z markerami profilu kardiometabolicznego.
Uczeni zauważyli, że osoby, które bardziej regularnie jedzą jogurt spożywają też więcej warzyw, owoców, orzechów i ryb, a mniej słodyczy, słodzonych napojów gazowanych i alkoholu. Dane te wykorzystano do oceny diety badanych.
Osoby, które jadły więcej jogurtu i więcej zdrowych posiłków, miały niższy poziom glukozy na czczo i mniejszy obwód w pasie. Paliły też mniej papierosów i były bardziej aktywne fizycznie. Ponadto były one mniej narażone na otyłość brzuszną i zespół metaboliczny.
Nie można wykluczyć, że mamy tutaj do czynienia wyłącznie z korelacją, a nie ze związkiem przyczynowo-skutkowym, jednak badania te silnie sugerują, że spożywanie jogurtu i innych produktów mlecznych jest powiązane, wraz z resztą diety, z lepszym profilem kardiometabolicznym.
Komentarze (0)