Kawa bezkofeinowa poprawia wykorzystanie glukozy przez mózg
Kawa bezkofeinowa poprawia metabolizm energii w mózgach chorych z cukrzycą typu 2. To ważne odkrycie, ponieważ problemy z wykorzystaniem potencjału energetycznego glukozy stanowią czynnik ryzyka różnych chorób neurodegeneracyjnych, w tym alzheimeryzmu. Stanowią też przejaw normalnego starzenia (Nutritional Neuroscience).
Prof. Giulio Maria Pasinetti z Mount Sinai School of Medicine sprawdzał z zespołem, czy zastosowanie kawy bezkofeinowej przed początkiem choroby może zmniejszyć insulinooporność i poprawić wykorzystanie glukozy u myszy, u których dietą wywoła się cukrzycę typu 2. W tym celu gryzoniom przez 5 miesięcy podawano suplement. Okazało się, że mózg skuteczniej metabolizował glukozę, wykorzystując ją jako źródło energii dla neuronów. Zwykle u pacjentów z cukrzycą typu 2. wykorzystanie glukozy przez mózg spada, co często prowadzi do problemów z funkcjonowaniem poznawczym.
To pierwszy dowód, że kawa bezkofeinowa może pomagać w zapobieganiu i leczeniu zaburzeń poznawczych związanych z cukrzycą typu 2., starzeniem i/lub chorobami neurodegeneracyjnymi.
Komentarze (2)
wadosm, 1 lutego 2012, 16:16
A co z kawą kofeinową? Czy w artykule chciano przedstawić że kawa nawet bez kofeiny poprawia wykorzystanie glukozy przez mózg, czy to że kofeina niweluje te efekty?
Tolo, 4 lutego 2012, 14:38
No własnie bezkofeinowa rózni sie od kofeinowej brakiem kofeiny. Chyba że jeszcz ejakieś inne magie tam po drodze uprawiają.