Zidentyfikowano związki z kawy, które zapobiegają cukrzycy typu 2.
Wypijanie 2-3 kubków kawy dziennie chroni przed cukrzycą typu 2. Duńscy naukowcy zidentyfikowali 2 związki, którym można przypisać to działanie.
Wcześniejsze badania pokazały, że picie kawy pomaga zapobiec cukrzycy typu 2., dlatego naukowcy myśleli, że chodzi o kofeinę. Szybko się jednak okazało, że wpływ alkaloidu na glukozę i insulinę jest krótkotrwały, a kawa bezkofeinowa działała tak samo jak zwykła kawa.
By sprawdzić, jakie bioaktywne związki chronią przed cukrzycą, Søren Gregersen ze Szpitala Uniwersyteckiego w Aarhus badał wpływ różnych substancji z kawy na szczurze linie komórkowe.
Duńczycy zauważyli, że diterpen kafestol i kwas kawowy zwiększały wydzielanie insuliny po dodaniu glukozy. Dodatkowo kafestol nasilał wychwyt glukozy w komórkach mięśniowych, osiągając poziom typowy dla dzisiejszych leków przeciwcukrzycowych. Gregersen i inni uważają, że dwojakie działanie kafestolu sprawia, że jest on świetnym kandydatem do dalszego rozwijania leków do zapobiegania i leczenia cukrzycy. Dodają też, że jest on eliminowany przez filtry ekspresów przelewowych, dlatego prawdopodobnie w kawie istnieją także inne związki prozdrowotne.
Komentarze (1)
nantaniel, 7 grudnia 2015, 16:36
To kiepsko myśleli, skoro wiadomo, że kofeina zwiększa insulinoodporność