Guma z magnolią na nieświeży oddech
Dodanie dosłownie szczypty kory magnolii do miętusów lub gumy do żucia eliminuje większość mikroorganizmów odpowiadających za nieświeży oddech. W większości przypadków pojawia się on w sytuacji, gdy bakterie rozkładają w ustach białka, w wyniku czego tworzą się związki zawierające siarkę.
Ludzie często narzekają na antybakteryjne płyny do płukania jamy ustnej, ponieważ wywołują one m.in. przebarwienia na zębach. Ekstrakt z kory magnolii jest od stuleci wykorzystywany w medycynie chińskiej. Za jego pomocą zwalcza się ból głowy, gorączkę oraz stres. Współczesne badania ujawniły, że skutecznie niszczy bakterie, nadaje się do leczenia wrzodów i co bardzo ważne – wykazuje niską toksyczność, a więc powoduje niewiele efektów ubocznych.
Naukowcy pracujący dla Wrigleya postanowili sprawdzić, czy magnolia poradzi sobie z bakteriami odpowiedzialnymi za halitozę i czy można ją wykorzystać jako dodatek do gum i cukierków. Zespół Minmina Tana odkrył, że ekstrakt silnie oddziałuje na 3 szczepy bakteryjne. Testy laboratoryjne wykazały, że w ciągu 5 minut słodycze z dodatkami zabijały 99,9% bakterii (Journal of Agricultural and Food Chemistry).
Kiedy przeprowadzono badania na 9 pracownikach Wrigleya, uzyskano mniej spektakularne rezultaty, dalej jednak były one istotne. W ciągu 30 min cukierki unieszkodliwiały ponad 61% bakterii wywołujących halitozę. To wynik porównywalny z osiąganym przy zastosowaniu płynu do płukania ust. Miętówki bez dodatku kory magnolii eliminują tylko 3,6% bakterii.
Guma działała słabiej niż cukierki. Wskutek jej żucia po 40 minutach znikało 43% "winnych". Balonówka bez ekstraskładnika eliminowała jedynie 18% monitorowanych bakterii.
Ekstrakt pomagał też w zwalczaniu bakterii wywołujących próchnicę. Minie jednak sporo czasu, zanim magnoliowe słodycze trafią do sprzedaży...
Komentarze (6)
mikroos, 15 listopada 2007, 20:44
Czosnek też zabija bakterie!! To by było coś ;D ;D
este perfil es muy tonto, 13 stycznia 2009, 00:35
guma czosnkowa?próbowałem chyba,na początku niemal zwymiotowałem,potem nawet ją tolerowałem,nie wiem czy było tam coś z prawdziwego czosnku,ale smak miała podobny PS:szkoda,że na półkach już nie widuje gum "shock" czy "szok"
azzzzz, 13 stycznia 2009, 09:58
@up
tez juz dawno tej gumy nie widzialem, a byla naprawde dobra 8)
thibris, 13 stycznia 2009, 18:21
Tak samo pewnie dobra, jak i trująca Chociaż sam wcinałem ją kilogramami jak się tylko pojawiła...
dziki98, 13 stycznia 2009, 19:16
u mnie jest dużo takich gum jak shock ;D
A ta z Magnolią ... ciekawe ...
zielarz, 14 stycznia 2009, 09:24
Bardziej wszechstronny w likwidacji mikroorganizmów niż magnolia bo również likwiduje grzybki candida jest olejek z oregano