Migdały, gorzka czekolada i kakao - doskonałe trio na obniżenie złego cholesterolu
Codzienne jedzenie migdałów - samych bądź w zestawie z gorzką czekoladą i kakao - może obniżyć poziom złego cholesterolu LDL.
Wcześniejsze badania pokazały, że jedzenie umiarkowanych ilości migdałów, gorzkiej czekolady i niesłodzonego kakao zapewnia korzyści zdrowotne. Autorzy nowego studium, m.in. Penny Kris-Etherton z Uniwersytetu Stanowego Pensylwanii, postanowili więc sprawdzić, czy połączenie tych 3 składników wywrze korzystny wpływ na serce ludzi z nadwagą i otyłością.
W badaniu wzięło udział 30 osób w wieku od 30 do 70 lat. Przez jeden miesiąc ochotnicy nie jedli żadnego z badanych produktów. W kolejnym miesięcznym okresie spożywali 42,5 g migdałów dziennie. W 3. miesiącu mieli łączyć 43 g gorzkiej czekolady z 18 g kakao. W 4. jedli wszystkie wymienione wcześniej pokarmy.
Okazało się, że jedzone same migdały zmniejszały poziom cholesterolu LDL o 7% (w porównaniu z okresem, gdy ochotnicy nie jedli migdałów, czekolady i kakao). Połączenie migdałów z gorzką czekoladą i kakao także obniżało LDL.
Komentując doniesienia kolegów po fachu, prof. Alice H. Lichtenstein z Tufts University podkreśla, że ochotnicy jedli migdały zamiast tłuszczów z nabiału (w ramach zdrowej diety). To było świetnie kontrolowane badanie, które wykazało, że zastąpienie nasyconych tłuszczów z nabiału (masła i sera) nienasyconymi kwasami tłuszczowymi z migdałów wywiera korzystny wpływ na poziom LDL w osoczu.
Kakao to produkt roślinny z wieloma bioaktywnymi składnikami. Może mieć korzystne właściwości, o których nie mamy najmniejszego pojęcia. Co więcej, jest pyszne nawet bez cukru - dodaje Kris-Etherton.
Komentarze (2)
AlexiaX, 5 grudnia 2017, 08:34
Mnie tam kakao bez cukru w ogóle nie smakuje (podobnie jak kakao na wodzie - raz mnie ktoś takim paskudztwem uraczył), w dodatku zawsze źle się po nim czuję. Mam przyspieszone tętno i czuję się rozdrażniona, a jak wypiję wieczorem, to nie mogę zasnąć.
A co do migdałów, to trochę bez sensu te wyniki, skoro zastąpiono nimi tłuszcze z nabiału. Może więc to nie zasługa migdałów, tylko samej zmiany rodzaju tłuszczu. Nie rozumiem dlaczego na tej podstawie uważa się, że to migdały obniżają zły cholesterol. To chyba dość normalne i powszechnie znane zjawisko, że ograniczenie tłuszczów zwierzęcych na rzecz roślinnych, bogatych w wielonienasycone kwasy tłuszczowe, obniża zły cholesterol.
Dziwny jakiś ten artykuł
BogiUbogi, 5 grudnia 2017, 09:54
A o ile?
mjmartino, 6 grudnia 2017, 08:39
Mogę powiedzieć na sobie .. że wyłączenie mleka czy nabiału nie obniża znacznie LDL spadek jest bardzo bardzo powolny. Brakuje w tym artykule stwierdzenia że przyspiesza obniżanie złego LDL wówczas ma to sens.