Migdałowe prebiotyki
Jak wykazały najnowsze badania brytyjskiego Institute of Food Research, migdały sprzyjają zdrowiu układu pokarmowego, zwiększając liczebność korzystnych bakterii. Eksperyment sfinansowała firma Almond Board z Kalifornii (Applied and Environmental Microbiology).
Przyjazne bakterie stanowią część obrony organizmu przed szkodliwymi drobnoustrojami, ponadto odgrywają ważną rolę w rozwoju układu odpornościowego. Zasiedlają one jelito grube. Prebiotyki to niestrawione resztki pokarmowe, które stanowią ich pożywkę. Aby coś mogło się stać prebiotykiem, musi najpierw przejść nietknięte przez wyższe części przewodu pokarmowego.
Naukowcy posłużyli się modelowym jelitem, czyli fizyczno-biochemicznym symulatorem przewodu pokarmowego. Dzięki temu chcieli odtworzyć warunki oddziałujące na migdały w żołądku i jelicie cienkim. Następnie przełożyli nadtrawione migdały do systemu wsadowego in vitro. To z kolei pozwalało imitować fermentację zachodzącą w jelicie grubym. Badacze przyglądali się, jak migdały wpływają na liczebność bakterii prebiotycznych. Okazało się, że lekko rozdrobnione migdały znacznie ją zwiększały. Podobnego efektu nie obserwowano, gdy podczas wstępnego przygotowania migdałów usuwano z nich tłuszcz. Oznacza to, że korzystne bakterie potrzebują do wzrostu właśnie tłuszczu i to on odpowiada za prebiotyczne właściwości nasion migdałowca zwyczajnego (Amygdalus communis).
W ramach wcześniejszych badań wykazano, że brak wstępnej obróbki (np. przeżuwania) zmniejsza ilość dostępnych tłuszczów. Czas, jaki migdał spędza w przewodzie pokarmowym, także oddziałuje na ilość nadających się do wykorzystania białek i tłuszczów. W przyszłości prebiotyczny efekt tłuszczów z migdałów będzie testowany na grupie wolontariuszy.
Migdały zawierają od 40 do 70% tłuszczu. Są bogate w witaminę E. Pomagają obniżyć poziom cholesterolu.
Komentarze (13)
este perfil es muy tonto, 1 lipca 2008, 11:58
migdały smakowe są ale drogie
waldi888231200, 1 lipca 2008, 18:11
Lewatywa migdałowa ;D??
Gość fakir, 1 lipca 2008, 19:00
waldi888231200, 2 lipca 2008, 09:11
Jego brak jest groźny?? ;D
Czyli faceci to taki całkiem współczesny wynalazek. ;D
Gość fakir, 2 lipca 2008, 13:03
Nie. Ale te marzenia o lewatywie. A ta Ewa to z kim miała dzieci? Może in vitro z Basią.
waldi888231200, 2 lipca 2008, 18:00
Z aniołami ??
este perfil es muy tonto, 4 lipca 2008, 20:55
ze szwedami z kosmosu(szwecja to też część kosmosu;)
Barbara, 3 sierpnia 2008, 23:33
Super koperkowe rozmowy. A jak rozwijają wyobraźnię!
Pogryzam sobie właśnie migdały.
Gość tymeknafali, 4 sierpnia 2008, 13:22
Wszystko co naturalne nie powinno zaszkodzić w rozsądnych ilościach. Ciekawe dlaczego tak długo odkrywają tak elementarne sprawy, ale dobrze że to robią. Dzięki temu w końcu ludzie zobaczą kolejną porcję pozytywów niosących za sobą jedzenie naturalnych pokarmów (nieprzetworzonych).
Barbaro, czy masz jakieś wypisy jakie korzyści niesie za sobą jedzenie warzyw / owoców / grzybów / orzechów / itp... ?
este perfil es muy tonto, 7 sierpnia 2008, 21:34
Boże jedyny waldiego na KW uchowaj!!!
Barbara, 7 sierpnia 2008, 22:57
Wejdź, proszę w wyszukiwarkę, np.,,migdały,orzechy, flawonoidy Luskiewnik". Również inne podobne np. ,,zioła dr Henryk Rózański."Tam wszystko się otworzy. Temat rzeka. Wiedza ogromna.
Gość tymeknafali, 8 sierpnia 2008, 00:45
W tym momencie powiem: Dobrze że jesteś niewierzący! :-*
Gość tymeknafali, 8 sierpnia 2008, 00:51
Dziękuję