Co sprzyja sercu, sprzyja i mózgowi
Okazuje się, że to, co dobre dla serca, jest dobre i dla mózgu. Jednonienasycone kwasy tłuszczowe powiązano z lepszym ogólnym funkcjonowaniem poznawczym i pamięcią słowną, natomiast nasycone z gorszymi ich profilami (Annals of Neurology).
Zespół z Brigham and Women's Hospital (BWH) analizował dane zebrane w ramach Women's Health Study. Dotyczyły one podgrupy 6183 kobiet w wieku powyżej 65 lat. Panie brały udział w 3 turach testów poznawczych. Wykonywano je co 2 lata na przestrzeni 4 lat. Na początku studium - 5 lat przed rozpoczęciem badań psychologicznych - ochotniczki wypełniały szczegółowy kwestionariusz dotyczący częstości spożywania różnych pokarmów.
Patrząc na zmiany w funkcjonowaniu poznawczym, odkryliśmy, że liczyło się nie tyle ogólne spożycie, co rodzaj tłuszczu - podkreśla dr Olivia Okereke. W porównaniu do osób spożywających najmniej nasyconych kwasów tłuszczowych (dolny kwintyl), występujących w dużych ilościach w maśle, tłuszczu wieprzowym, tłustych serach, mięsach i wędlinach oraz śmietanie, kobiety, które zjadały ich najwięcej (górny kwintyl), funkcjonowały gorzej zarówno poznawczo, jak i pamięciowo. W ich przypadku ryzyko najgorszej z możliwych zmian było wyższe. U pań jedzących najwięcej jednonienasyconych kwasów tłuszczowych, występujących np. oliwie, wzorce funkcjonowania poznawczego były o wiele lepsze, dodatkowo prawdopodobieństwo najgorszych możliwych zmian w ogólnych zdolnościach poznawczych i pamięci słownej było niższe.
Komentarze (0)