Porcja sera zdrowia doda
Nabiał sprzyja zdrowiu metabolicznemu i zmniejsza ryzyko chorób metabolicznych, takich jak otyłość czy cukrzyca typu 2.
Naukowcy z CHU de Québec Research Center i Laval University badali zależności między jedzeniem nabiału i specyficznymi metabolicznymi czynnikami ryzyka (m.in. poziomem glukozy w osoczu, markerami zapalnymi, ciśnieniem krwi czy profilem lipidowym) w zdrowej populacji.
Naukowcy zebrali grupę 133 ludzi (105 mężczyzn i 128 kobiet) z prawidłowym profilem metabolicznym. Analiza wykazała, że przeciętna osoba zjadała 2,5 ± 1,4 porcji nabiału dziennie, w tym 1,6 ± 1,3 porcji nabiału niskotłuszczowego (LF, od ang. low-fat) oraz 0,90 ± 0,70 porcji nabiału tłustego (HF, od ang. high-fat). Mimo to aż 45% próby nie realizowało narodowych wytycznych odnośnie do co najmniej 2 porcji nabiału dziennie.
Dane pokazały, że kwas trans-oleopalmitynowy (ang. trans-palmitoleic acid) z osocza może spełniać rolę biomarkera spożycia nabiału HF. Nie jest on syntetyzowany przez organizm, ale występuje w mleku, serze, jogurcie czy maśle. Ogólne spożycie nabiału było odwrotnie związane zarówno z ciśnieniem rozkurczowym, jak i skurczowym, a także z poziomem białka C-reaktywnego oraz glukozy na czczo w osoczu.
By upewnić się co do wpływu większego spożycia nabiału na metaboliczny stan zdrowej i chorej [...] populacji, potrzebne są dodatkowe, dobrze zaprojektowane badania interwencyjne - podsumowuje dr Iwona Rudkowska.
Komentarze (1)
rickenbacker, 18 września 2014, 08:50
Hmm, powinno być "Naukowcy zebrali grupę 233 ludzi (105 mężczyzn i 128 kobiet)ę a nie 133, chyba, że moja metematyka szwankuje .