Bioplastiki z odpadów spożywczych
Dr Alex Yip z nowozelandzkiego Uniwersytetu Canterbury pracuje nad przekształcaniem odpadów spożywczych w cenne składniki, które będzie można wykorzystać do produkcji bioplastiku. Naukowcy z Politechniki Hongkońskiej mają pomóc w zaprojektowaniu i uzyskaniu odpowiedniego katalizatora.
Celem jest uzyskiwanie cennego produktu z odpadów spożywczych. Jak dotąd wykazaliśmy, że jest to wykonalne.
Akademikom zależy na wyekstrahowaniu ze strumienia odpadów 3 kluczowych związków, w tym heterocyklicznego aldehydu 5-hydroksymetylofurfuralu (5-HMF). Potem można by je wykorzystać jako budulec do wyprodukowania zrównoważonych bioplastików o różnych właściwościach.
Bioplastiki z odpadów spożywczych byłyby w 100% zdatne do recyklingu lub w pełni biodegradowalne. Nowozelandczycy wspominają o ich wykorzystaniu np. w biodegradowalnych workach na śmiecie.
Yip podkreśla, że dzięki zagospodarowaniu odpadów spożywczych można by ograniczyć emisję gazów cieplarnianych i obłożenie wysypisk niebiodegradowalnymi polimerami.
Komentarze (0)