Oliwa walczy z rakiem
Osoby używające dużych ilości oliwy zapobiegają powstawaniu uszkodzeń komórek, które prowadzą do procesów nowotworowych.
Badanie 182 Europejczyków wykazało, że oliwa zmniejsza uszkodzenia materiału genetycznego powstające pod wpływem tlenu, o których wiadomo, że zapoczątkowują rozwój nowotworów. To mogłoby wyjaśnić różnice w częstości występowania kilku typów nowotworów (piersi, okrężnicy, jajników i prostaty) między północną a południową częścią Europy, gdzie oliwa stanowi ważny element diety.
Dr Henrik E. Poulsen z Kopenhaskiego Szpitala Uniwersyteckiego, współautor omawianych badań, podkreśla, że nasycone tłuszcze pochodzące z produktów zwierzęcych, np. mięsa czy masła, powinno się raczej zastąpić tłuszczami pochodzenia roślinnego (Federation of American Societies for Experimental Biology Journal).
Studium objęło zdrowych mężczyzn w wieku od 20 do 60 lat z pięciu krajów Europy. Przez dwa tygodnie panowie zjadali każdego dnia jedną czwartą kubka oliwy. Pod koniec eksperymentu odnotowano u nich 13-procentowy spadek stężenia substancji nazywanej 8oxodG. Jest ona markerem uszkodzeń oksydacyjnych komórkowego DNA, powstających w wyniku działania wolnych rodników. Oliwa jest zaś bogatym źródłem antyutleniaczy — tzw. fenoli.
Według badaczy, to jednak nie fenole, ale jednonienasycone tłuszcze odpowiadają za zaobserwowany efekt. Uczestnikom studium podawano bowiem jeden z 3 rodzajów oliwy. Różniły się one zawartością fenoli, a liczba uszkodzeń komórkowych spadała bez względu na stężenie antyutleniaczy.
Na początku eksperymentu u mężczyzn z Europy Północnej odnotowano wyższy poziom 8oxodG.
Poulsen podkreśla, że dieta śródziemnomorska to nie tylko oliwa, ale i duże ilości warzyw, owoców, ryb oraz produktów pełnoziarnistych.
Komentarze (8)
waldi888231200, 6 lipca 2008, 01:24
Sok z cytryny plus drugie tyle oliwy (z oliwek) z pierwszego tłoczenia co rano. 8)
Gość tymeknafali, 6 lipca 2008, 10:53
Zastanawiam się jak na człowieka wpłynął by wilgotny klimat, tzn. gdyby powietrze przesycone było wilgocią, do tego dobra dieta i wszystko połączone z wcześniej wypisanymi przeze mnie zasadami długowieczności. Hmmm... uzupełniając to można by jeszcze dodać "konserwacja ciała", czyli sauna, czasami kąpiele (prysznice) z na przemian lodowatą i gorącą wodą, no może jeszcze komora kriogeniczna. Jak coś jeszcze wymyślę, wydedukuję to napiszę.
Gość fakir, 6 lipca 2008, 22:07
Ja bym wyjaśnił zmniejszenie ilości wolnych rodników spadkiem ilości reakcji enzymatycznych. Tłuszcze w odróżnieniu od bialek i węglowodanów magazynowane są w organizmie prawie bez zmiany. Natomiast białka i węglodany przetwarzane są w tłuszcze na drodze wielu reakcji enzymatycznych z udziałem wolnych rodników mogących powodować także wzrost stężenie 8oxodG. Ćwierć kubka oliwy to może być 500-1000 kalorii czyli dośc dużo w stosunku do dobowego zapotrzebowania ~ 2000 kalorii.
waldi888231200, 6 lipca 2008, 22:10
Oliwa poprawia pracę jelit (smaruje) oraz rozpuszcza i wchłania.
Gość fakir, 6 lipca 2008, 22:20
waldi888231200, 6 lipca 2008, 22:27
No i .... po prostu wypij i sprawdz. 8)
waldi888231200, 6 lipca 2008, 22:42
Metoda z kasowaniem postów - autor amin-animator oraz virek-sław.
Parafraza waldi888231200.
[move] Uczymy się przez podglądanie i adaptację w swoim PM. Ważnym jest czego...[/move]
Gość fakir, 7 lipca 2008, 00:12