Owies dla zdrowego serca

| Zdrowie/uroda
tuchodi, CC

Grupa naukowców z całego świata zaprezentowała na dorocznej Konferencji Amerykańskiego Towarzystwa Chemicznego w Dallas wyniki badań nad prozdrowotnym wpływem owsa, w tym nad występującymi wyłącznie w nim awentramidami (ang. avenanthramides, AVEs). Wg specjalistów, AVEs chronią serce.

Choć dane wskazujące na znaczenie beta-glukanu owsa nadal utrzymują się w mocy, badania ujawniają, że prosercowe korzyści z jedzenia tego zboża mogą wykraczać poza włókna - podkreśla dr Shengmin Sang z North Carolina Agricultural and Technical State University, wskazując na znaczenie bioaktywnych AVEs.

Dr Oliver Chen z Tufts University przedstawił wyniki demonstrujące, że przeciwutleniające i przeciwzapalne właściwości AVEs przyczyniają się do dobroczynnego oddziaływania owsa na układ sercowo-naczyniowy. Jego kolega z uczelni dr Mohsen Meydani stwierdził, że awentramidy, pochodne kwasów cynamonowych, hamują produkcję cytokin zapalnych, związanych z tworzeniem w naczyniach tzw. pasm tłuszczowych (ang. fatty streak).

Pozostali prelegenci mówili m.in. o wynikach studiów nad wpływem przetwarzania owsa na odpowiedź glikemiczną i skład bioaktywny czy o drogach, za pośrednictwem których owies może poprawić kontrolę poziomu glukozy i metabolizm lipidów.

owies awentramidy AVEs serce układ sercowo-naczyniowy cytokiny zapalne pasma tłuszczowe Oliver Chen Mohsen Meydani