Nowy szczep do probiotyku na próchnicę?
Naukowcy z Uniwersytetu Florydzkiego zidentyfikowali w biofilmie, a konkretnie naddziąsłowej płytce nazębnej, nowy szczep bakterii (paciorkowców), który może pomóc w kontrolowaniu szkodliwych bakterii. Odkrycie A12 toruje drogę zapobieganiu próchnicy za pomocą probiotyków.
Artykuł dr. Roberta Burne'a i prof. Marcelle Nascimento na ten temat ukazał się w piśmie Applied and Environmental Microbiology.
Kluczem do zdrowych zębów jest podtrzymywanie w jamie ustnej neutralnego pH. Kwaśny odczyn oznacza bowiem m.in. próchnicę. Na tym etapie bakterie bytujące na zębach wytwarzają kwas, a kwas je rozpuszcza. To prosta chemia. [Z tego powodu] interesowało nas, jakie zjawiska podtrzymują wyższe pH - opowiada Burne.
W ramach wcześniejszych badań tego samego zespołu zidentyfikowano 2 podstawowe związki rozkładane do amoniaku (NH3), który pomaga neutralizować kwas w jamie ustnej: mocznik i argininę. Burne i Nascimento zauważyli, że osoby z mniej nasiloną lub nieobecną próchnicą lepiej rozkładają argininę niż osoby z bardziej zaawansowaną próchnicą. Amerykanie wiedzieli, że za rozkład odpowiadają bakterie, należało jednak ustalić, które robią to najlepiej. Okazało się, że m.in. A12.
A12 wykazuje w różnych warunkach ekspresję systemu deiminazy argininowej (ADI), który odpowiada za produkcję NH3 z argininy. Na dwa sposoby utrudnia też wzrost kwasotwórczemu i kwasolubnemu patogenowi próchnicy Streptococcus mutans: 1) wytwarza duże ilości H2O2, 2) poza tym blokuje szlak jego sygnalizacji wewnątrzkomórkowej, bez którego nie ma mowy o wytwarzaniu bakteriocyny hamującej wzrost organizmów pokrewnych.
Nawet jeśli A12 nie zabija S. mutans, niekorzystnie wpływa na ich zdolność do przeprowadzania procesów potrzebnych do ustanowienia choroby. Gdy te 2 bakterie hoduje się razem, S. mutans nie rosną dobrze i nie tworzą właściwie biofilmów [...].
Pobieraniem płytki nazębnej zajmowała się klinicystka - Nascimento. Udało jej się wyodrębnić ponad 2 tys. bakterii. Później poddano je badaniom przesiewowym i wskazano najlepszych kandydatów.
Scharakteryzowaliśmy 54 metabolizujące argininę bakterie. Wśród nich wybijały się A12, które miały wszystkie cechy, poszukiwane u nas u szczepów bakterii mogących zapobiegać próchnicy.
Amerykanie zskewencjonowali cały genom A12. Teraz myślą o przyszłych zastosowaniach swoich odkryć. Jeśli dotrzemy do punktu, kiedy uda się potwierdzić, że ludzie, którzy mają więcej bakterii tego typu, są mniej zagrożeni próchnicą [...], zjawisko to będzie można wykorzystać do oceny ryzyka choroby.
Komentarze (0)