Tycie po rzuceniu palenia ma związek z wydzielaniem insuliny
Dr Marietta Stadler z Hietzing Hospital w Wiedniu udowodniła, że tycie po rzuceniu palenia ma związek ze zmianami w wydzielaniu insuliny. Dotąd jedynie przypuszczano, że wzrost wagi po zaprzestaniu palenia ma coś wspólnego ze zmianami metabolicznymi.
Stadler skupiła się na zdrowych palaczach biorących udział w programie zrywania z nałogiem. Jeszcze paląc oraz po 3 i 6 miesiącach od rzucenia palenia przeszli oni 3-godzinne testy tolerancji glukozy po doustnym obciążeniu. Ustalono wtedy także skład ich ciała, poziom insuliny na czczo i po ekspozycji na glukozę oraz stężenie na czczo różnych hormonów zaangażowanych w regulację podaży energii (liczby spożywanych kalorii). Poza tym Austriacy obserwowali apetyt badanych, zapewniając im szwedzki stół.
Odkryliśmy, że waga i masa tłuszczowa wzrastały po 3 miesiącach niepalenia o, odpowiednio, 4 i 22%. Po pół roku wzrost wynosił, odpowiednio, 5 i 35%. Spośród zmian metabolicznych po 3 miesiącach stronienia od papierosów najbardziej uderzające były wzrost pierwszej fazy wydzielania insuliny w odpowiedzi na obciążenie glukozą, a także wzmożony apetyt na węglowodany z bufetu. Ochotnicy wykazywali znacząco podwyższony wskaźnik oporności insulinowej na czczo [...] po 3, ale już nie po 6 miesiącach od rzucenia palenia. Poziom neuropeptydu Y (NPY) na czczo był podwyższony po 3 miesiącach niepalenia, a po 6 już nie. Warto przypomnieć, że neuropeptyd Y, neuroprzekaźnik pod względem chemicznym przypominający polipeptyd trzustkowy, zwiększa łaknienie na pokarmy słodkie.
Zespół Stadler podkreśla, że wzrost sekrecji insuliny i podaży węglowodanowej wydaje się przejściowym skutkiem rzucenia palenia, ponieważ zmian tych nie obserwowano już po 6 miesiącach abstynencji, mimo że waga badanych dalej wzrastała.
Wzrost wydzielania insuliny po 3 miesiącach był słabiej zaznaczony u osób, które dały radę rzucić palenie na co najmniej 6 miesięcy (w porównaniu do badanych, którzy po 3 miesiącach wrócili do nałogu).
Komentarze (0)