Pełne ziarna chronią przed wczesnym zgonem, zwłaszcza na choroby serca

| Zdrowie/uroda
Mike McCune, CC

Jedzenie większych ilości pełnych ziaren wiąże się ze zmniejszonym ryzykiem wczesnego zgonu z powodu chorób sercowo-naczyniowych (ChSN), ale nie w wyniku nowotworów.

Zespół dr Hongyu Wu ze Szkoły Zdrowia Publicznego Uniwersytetu Harvarda przeanalizował związek między jedzeniem pełnych ziaren a ryzykiem zgonu, wykorzystując dane 74.341 kobiet z Nurses' Health Study (1984-2010) i 43.744 mężczyzn z Health Professionals Follow-Up Study (1986-2010). Na starcie nikt nie chorował na ChSN ani na nowotwory. Wyliczano współczynnik ryzyka śmiertelności ogólnej oraz śmiertelności na ChSN i nowotwory w odniesieniu do kwintyli spożycia pełnych ziaren (dane nt. diety aktualizowano co 2-4 lata za pomocą kwestionariuszy).

Autorzy raportu z JAMA Internal Medicine udokumentowali 26.920 zgonów. Po uwzględnieniu potencjalnie istotnych czynników, takich jak wiek, palenie, aktywność fizyczna czy wskaźnik masy ciała (BMI), okazało się, że jedzenie większych ilości pełnych ziaren wiązało się z mniejszą śmiertelnością ogólną i mniejszą śmiertelnością z powodu chorób sercowo-naczyniowych, lecz nie wskutek nowotworów.

Amerykanie oszacowali, że każda porcja pełnych ziaren (28 g/dobę) wiązała się z 5-procentowym spadkiem śmiertelności całkowitej lub 9-proc. spadkiem śmiertelności na ChSN.

pełne ziarna wskaźnik ryzyka śmiertelność ogólna choroby sercowo-naczyniowe nowotwory porcja dr Hongyu Wu