Odkryto białko, które zmniejsza lepkość komórek raka trzustki
Naukowcy z Queen Mary, University of London zidentyfikowali nowe białko S100PBP, które sprawia, że komórki raka trzustki są mniej lepkie. Przez to nie są w stanie przylegać do siebie i tworzyć przerzutów w okolicznych tkankach.
S100PBP doprowadza do takiej sytuacji, hamując kolejne białko - katepsynę Z. Zespół dr Tatjany Crnogorac-Jurcevic wykazał, że S100PBP reguluje produkcję katepsyny Z. Przy dużych stężeniach S100PBP komórki rakowe wytwarzają mniej katepsyny Z, co ogranicza ich zdolność przerzutowania.
W przyszłości akademicy chcieliby odtworzyć dokładny mechanizm działania S100PBP. Dzięki temu sami mogliby zapobiegać wzrostowi poziomu katepsyny Z w komórkach guza.
Średnie 5-letnie przeżycie w przypadku raka trzustki wynosi zaledwie 2-3%. Nie istnieją testy do wczesnego wykrywania, a objawy są często mylone z lżejszymi chorobami, dlatego niejednokrotnie diagnoza jest stawiana zbyt późno, by przeprowadzić operację inną niż paliatywna.
Komentarze (0)