Browarniane raki monitorują jakość wody

| Ciekawostki
coniferconifer, CC

Browar Protivin z kraju południowoczeskiego zatrudnił raki do monitorowania jakości wody wykorzystywanej w zakładzie.

Raki, które szybko reagują na zmiany w środowisku, umieszczono w akwariach. Przepompowuje się przez nie wodę z browarnianego ujęcia. Na skorupiakach umieszczono czujniki na podczerwień, które monitorują tętno i przemieszczanie. Dane są analizowane przez komputer.

Gdy co najmniej 3 raki zaczynają się poruszać albo coś dzieje się z ich pulsem, wiemy, że zmieniły się parametry wody. Możemy działać szybko, bo wyniki są już po 3 minutach - wyjaśnia Michal Voldrich z browaru.

System wodny został zaprojektowany i opatentowany przez naukowców z Wydziału Rybołówstwa i Ochrony Wód Uniwersytetu Południowoczeskiego.

Wykorzystujemy raki w roli żywego laboratorium chemicznego: jako połączenie biowskaźnika i bioczujnika - wyjaśnia Pavel Kozak. Raki reagują błyskawicznie na wszystkie niespecyficzne zmiany. Pod tym względem różnią się od czujników, które co prawda szybko reagują na niskie stężenia, ale tylko konkretnych substancji.

Czesi chcą ulepszyć swoją technologię. Wspominają m.in. o zastosowaniu kamer do monitorowania serc raków.

 

raki browar Protivin ujęcie wody jakość Michal Voldrich Pavel Kozak