Warzywa strączkowe bardziej sycące od mięsa
Fasola i groch są bardziej sycące niż mięso.
By wspomóc odchudzanie i zapobiec związanemu z wiekiem spadkowi masy mięśniowej, często zaleca się spożywanie większych ilości białka. Ponieważ hodowla zwierząt stanowi dla środowiska większe obciążenie nie uprawa roślin strączkowych, niekiedy sugeruje się spożycie tych drugich. Dotąd nie było jednak do końca wiadomo, jak bardzo są one sycące w porównaniu do mięsa i czy można je wykorzystać do podtrzymania lub przyspieszenia odchudzania.
W ramach najnowszego badania naukowcy z Uniwersytetu Kopenhaskiego wykazali, że wysokobiałkowe posiłki z grochu i fasoli zwiększają sytość bardziej niż dania z cielęciny i wieprzowiny.
Czterdziestu trzem młodym mężczyznom serwowano 3 dania, których głównym elementem były pierogi z fasolą/grochem bądź cielęciną/wieprzowiną. Okazało się, że gdy ochotnicy zjadali wysokobiałkowy posiłek zawierający warzywa strączkowe, w ramach następnego posiłku spożywali 12% mniej kalorii niż w przypadku dania mięsnego.
Wysokobiałkowy posiłek złożony z warzyw zawierał znacznie więcej błonnika niż mięso, co prawdopodobnie przyczyniło się do zwiększonego uczucia sytości - wyjaśnia prof. Anne Raben.
Co ciekawe, studium wykazało także, że zawierające mniej białka dania z fasolą/grochem były tak samo sycące i smaczne, jak wysokobiałkowe potrawy na bazie cielęciny/wieprzowiny.
Nieco przeczy to rozpowszechnionemu przekonaniu, że należy jeść dużo białka, bo to bardziej sycące. Wyniki sugerują, że można spożyć bogaty w błonnik posiłek z mniejszą ilością białka i osiągnąć ten sam poziom sytości. Choć by uzyskać ostateczne potwierdzenie, trzeba przeprowadzić kolejne badania, wydaje się, że posiłki roślinne, zwłaszcza złożone z warzyw strączkowych, mogą stanowić podstawę zarówno długoterminowej utraty wagi, jak i przyjaznych dla środowiska nawyków.
Komentarze (0)