Umami w górę, słodycz w dół
Badając wpływ hałasu na pokładzie samolotu na smak, naukowcy z Uniwersytetu Cornella stwierdzili, że podróżując w ten sposób, dobrze jest wybierać z oferty sok pomidorowy.
Nasze studium potwierdziło, że hałaśliwe otoczenie wpływa na odczuwanie smaku. [...] Słodki ulega stłumieniu, wyeksponowane zostaje zaś umami. [Jak widać], multisensoryczne właściwości środowiska, w którym jemy, mogą zmienić postrzeganie pokarmów - opowiada prof. Robin Dando.
Badanie Dando i Kimberly Yan może prowadzić do zmiany samolotowego menu, tak by smakowało ono lepiej.
Linie lotnicze potwierdzają istnienie tego zjawiska. Wg Lufthansy, pasażerowie piją tyle samo soku pomidorowego, co piwa. Przewoźnik zamówił zresztą własne badanie (jego wyniki ukazały się jesienią zeszłego roku), które wykazało, że ciśnienie kabiny wzmacnia smak soku pomidorowego.
Komentarze (0)