Tłuszcze wielonienasycone sprzyjają części pacjentów ze stanem przedcukrzycowym

| Zdrowie/uroda
s58y, CC

Zastąpienie w diecie tłuszczów nasyconych wielonienasyconymi spowalnia postępy cukrzycy typu 2. u osób ze stanem przedcukrzycowym, u których mięśnie nie wychwytują prawidłowo glukozy.

Wcześniejsze dowody wskazywały, że osoby ze stanem przedcukrzycowym (podwyższonym poziomem cukru we krwi, którego nie można jeszcze sklasyfikować jako cukrzycy) da się podzielić na 2 podgrupy: pacjentów, których wątroba wytwarza za dużo glukozy oraz ludzi, u których cukier nie jest właściwie wychwytywany przez mięśnie.

Obecnie za najlepszą metodę hamowania postępów cukrzycy uważa się utratę wagi, ale zespół z King's College London postanowił zbadać połączenie interwencji dietetycznej i programu odchudzania.

Naukowcy testowali małe grupy z szerokiego spektrum stężenia glukozy, w tym osoby zdrowe (15), otyłe (23), sportowców (14), a także pacjentów ze stanem przedcukrzycowym (10) i cukrzycą typu 2. (11). Oprócz poziomu glukozy, sporządzano też lipidogram. Ochotnicy wypełniali kwestionariusze dietetyczne.

Brytyjczycy zauważyli, że w przypadku osób z nieprawidłowym wychwytem glukozy przez mięśnie zastąpienie tłuszczów nasyconych wielonienasyconymi spowalnia rozwój cukrzycy. Wydaje się, że zabieg ten sprzyja wychwytowi cukru przez receptory insulinowe mięśni.

U pacjentów, u których wątroba produkuje za dużo glukozy, ograniczenie spożycia tłuszczów nasyconych spowalniało chorobę, lecz zastąpienie tłuszczów nasyconych wielonienasyconymi niczego nie zmieniało.

Dr Nicola Guess podkreśla, że uzyskane wyniki zainspirują z pewnością badania na większej próbie, a wreszcie badania z losowaniem do grup.

stan przedcukrzycowy cukrzyca typu 2. tłuszcze nasycone tłuszcze wielonienasycone glukoza mięśnie wychwyt dr Nicola Guess