Wyższa śmiertelność wśród szczupłych osób z cukrzycą
W grupie szczupłych dorosłych ze świeżo zdiagnozowaną cukrzycą (ang. new-onset diabetes, NOD) śmiertelność jest wyższa niż wśród cięższych dorosłych z tą samą chorobą.
Naukowcy z Northwestern University odkryli, że w przypadku ludzi z normalną wagą znacząco wyższa jest zarówno śmiertelność ogólna, jak i niezwiązana z czynnikami sercowo-naczyniowymi.
Prof. Mercedes R. Carnethon podkreśla, że szczupłe osoby z cukrzycą typu 2. badano dotąd zbyt rzadko, ponieważ jednostkami, u których typowo dochodzi do rozwoju tej jednostki chorobowej, są pacjenci z nadwagą lub otyłością. By naprawić to niedopatrzenie, w studium jej zespołu ludzie z prawidłowym wskaźnikiem masy ciała w momencie postawienia diagnozy stanowili aż ok. 10% próby.
Niewykluczone, że to unikatowa podgrupa populacji, szczególnie zagrożona zarówno śmiertelnością, jak i cukrzycą. Możliwe, że w grę wchodzą czynniki genetyczne. Studium wykazało, że przy prawidłowej wadze cukrzyca występuje częściej u starszych i niebiałych ludzi.
Naukowcy z Northwestern analizowali dane z 5 badań kohortowych. Zidentyfikowali 2625 Amerykanów powyżej 40. r.ż., u których na wstępie stwierdzono cukrzycę. Niektórzy mieli świadomość choroby, inni dowiedzieli się o niej dzięki uczestnictwu w studium.
Carnethon uważa, że wraz ze starzeniem się i dywersyfikacją populacji przypadków cukrzycy z normalnym BMI będzie przybywać. Przyszłe badania powinny się koncentrować na rozkładzie tłuszczu i typach genetycznych w tej podgrupie chorych.
Komentarze (0)