Odmieniony szampan
Duval-Leroy, jeden z wiodących producentów szampana, zapowiada rewolucję. Tradycyjne korki zostaną zastąpione metalowymi, a konkretnie aluminiowymi. Szczegóły dotyczące projektu są trzymane w tajemnicy, wiadomo jednak, że przy otwieraniu butelki nadal będzie można usłyszeć charakterystyczny wystrzał.
Korek nie z korka zadebiutuje na majowych Międzynarodowych Targach Wina w Londynie. Na początku metalowa zatyczka pojawi się w ograniczonej liczbie egzemplarzy Clos des Bouveries, dzięki czemu będzie można przetestować reakcję klientów. Przedstawiciel rodzinnej firmy wyjaśnia, jaki cel przyświecał wprowadzeniu innowacji. Okazuje się, że chodziło o wyeliminowanie przypadków zanieczyszczenia szampana przez wadliwy korek. Dzieje się tak, gdy jest on źle dopasowany do wylotu butelki i wpuszcza do wnętrza za dużo tlenu.
Dla wielu osób tradycja stanowi część produktu, pozostaje więc pytanie, czy unowocześniony szampan będzie smakował im tak samo dobrze.
Komentarze (6)
mikroos, 17 kwietnia 2009, 16:59
O tym, że korek jest źródłem większości niepożądanych smaków w winach i szampanach, wiadomo nie od dziś. Co najmniej kilka firm próbowało już stosować m.in. zatyczki z korka syntetycznego czy polietylenu, ale koneserzy uznawali je za świętokradztwo. Wątpię, czy tym razem się uda, tym bardziej, że aluminium nie wygląda zbyt atrakcyjnie...
Douger, 17 kwietnia 2009, 19:09
Widziałem osobiście jak produkuje się wino na zachodzie Europy, i to czy korek będzie metalowy czy naturalny akurat ma bardzo znikome znaczenie. Jeżeli ma to poprawić smak i zwiększyć "udatność" to czemu nie? Przy tej całej chemii, którą dosypuje się do win to akurat nieistotna sprawa.
wilk, 17 kwietnia 2009, 19:53
Ciekawe co z metalicznym posmakiem. Bo korek (teoretycznie) psuje smak tylko gdy wpadnie, a aluminiowy będzie udzielał się cały czas.
mikroos, 17 kwietnia 2009, 20:15
Powód jest jeden: konserwatyzm (łamane przez snobizm). A do tego na 100% znalazłaby się grupka specjalistów, którzy by stwierdzili, że czują smak aluminium
Jesteś pewny, że do PRAWDZIWYCH win dodaje się tzw. chemii? Mnie osobiście nie wydaje się, żeby tak było.
lucky_one, 19 kwietnia 2009, 09:43
Wg mnie to trochę dziwny pomysł - po pierwsze aluminium jest szkodliwe dla naszego organizmu, po drugie jest zwyczajnie drogie i z tego względu mniej ekologiczne od 'korka z korka' albo korka polimerowego.
Zresztą jak zostało wspomniane - zatykanie wina zatyczką z korka jest pewną tradycją.. I tego bym się trzymał.
Jeśli ktoś oglądał 'Misia', to wie jaki wydźwięk ma wprowadzanie 'nowej tradycji'
Douger, 19 kwietnia 2009, 11:25
Tzw. koneserzy to śmieszni dla mnie ludzie, którzy w wielu przypadkach nie mają pojęcia o czym mówią. Co innego smakosze pracujący na codzień w winnicach lub sędziowie.
Białe wina i tak nie dojrzewają w drewnianych beczkach tylko metalowych kadziach . I co? Komuś to przeszkadza?
A bajki o tradycyjnym wyrobie win można sobie wsadzić. Tutaj macie przykład win kalifornijskich, które z tradycyjnym wyrobem mają mało wspólnego, a od lat uchodzą za najlepsze.
I chemia... Nie wiecie co pijecie.
Kolejna rzecz -nigdy nie sugeruj się ceną!!!