![](/media/lib/89/n-fire-43f44e40ebbe7bc01776789d313cc3db.jpg)
Amazon zaprezentuje własny smartfon
9 lipca 2012, 07:57Reporterzy Bloomberga dowiedzieli się, że Amazon planuje produkcję własnego smartfonu. Chce również zaprezentować cztery nowe tablety
![](/media/lib/167/n-pantera-sniezna-5ab0670280a8bfc26490f74a495b0c3e.jpg)
Modny Zachód zagraża panterze śnieżnej
24 lipca 2013, 06:40Globalizacja światowego rynku kaszmiru pogarsza sytuację zagrożonych panter śnieżnych (Panthera uncia). By zaspokoić rosnące zapotrzebowanie na wełnę, w ciągu ostatnich 20 lat pogłowie kóz kaszmirskich w Azji Centralnej niemal potrojono.
![](/media/lib/94/n-piwo-8874efdf1e2a053f7751cdb132bb0e00.jpg)
Zapach piwa specjalnie dla muszek
13 października 2014, 12:04Drożdże piwne wytwarzają owocowe aromaty, by ścigąnąć muszki owocowe, które rozniosą ich komórki po otoczeniu do nowych źródeł pokarmu i ekosystemów.
![](/media/lib/235/n-right-cup-21090f1f025e67bb740fe1feecdb9530.jpg)
Kubek mami mózg i skłania do picia wody
29 grudnia 2015, 11:14Right Cup to kubek z enkapsulowanymi zapachami owocowymi, który "oszukuje" mózg, że czysta woda to w rzeczywistości woda smakowa, np. jabłkowa lub pomarańczowa. Naczynie ma pomóc w odchudzaniu, skłaniać do wypijania właściwej ilości płynów, a także ułatwić diabetykom przestrzeganie bezcukrowej diety.
![](/media/lib/259/n-cierpiacy-na-chorobe-mongego-mezczyzna-z-ekwadoru-3bd3466594a1513f23509217c0c6a959.jpg)
Czym różnią się przystosowani do wysokości od nieprzystosowanych?
8 listopada 2016, 13:27Badając mieszkających w Andach ludzi, którzy przystosowali się do wysokości lub cierpieli na przewlekłą chorobę wysokościową, naukowcy odkryli, że organizm tych drugich wytwarza dużą liczbę erytrocytów przez nadmierną produkcję enzymu SENP1.
![](/media/lib/295/n-pamieckwant-d42230e51ed16985c7e74ac6f3bfa25f.jpg)
Rekordowo pojemna pamięć kwantowa bazująca na chłodzonych laserowo atomach
18 grudnia 2017, 15:42W Laboratorium Pamięci Kwantowych na Wydziale Fizyki Uniwersytetu Warszawskiego, wykorzystując chmurę schłodzonych laserowo atomów, zbudowano pamięć zdolną przechowywać jednocześnie 665 kwantowych stanów światła. Wyniki eksperymentu opublikowano w prestiżowym czasopiśmie naukowym Nature Communications.
![](/media/lib/161/n-dieta-srodziemnomorska-5513323c77d140a3afed7b2516f223ea.jpg)
Ludzkość czeka przymusowa zmiana diety?
17 stycznia 2019, 12:04Prestiżowy The Lancet publikuje wyniki badań, z których dowiadujemy się, że konieczna jest radykalna zmiana diety i sposobu produkcji żywności, jeśli chcemy uniknąć milionów zgonów i katastrofalnego zniszczenia planety. Zmiana musi być naprawdę znacząca. Zdaniem ponad 30 badaczy ludzkość powinna zjadać o połowę mniej cukru i czerwonego mięsa i dwukrotnie więcej warzyw, owoców oraz orzechów.
![](/media/lib/382/n-maszynawatroba-5d186618d0ea065450dd56146c356c05.jpg)
Maszyna utrzymuje wątrobę przez tydzień poza organizmem i poprawia jej funkcjonowanie
14 stycznia 2020, 10:04Specjalna maszyna pozwala na utrzymanie przy życiu ludzkiej wątroby przez 7 dni. Co więcej, wydaje się, że urządzenie poprawia jakość wątroby. Jego skonstruowanie daje nadzieję, że uda się zwiększyć liczbę przeszczepów wątroby.
![](/media/lib/119/n-spaliny-3c817b0f197008c6113908cfd507246c.jpg)
Za 10 lat Wielka Brytania zakaże sprzedaży samochodów z silnikami spalinowymi
18 listopada 2020, 17:16Od roku 2030 Wielka Brytania zakaże sprzedaży nowych samochodów napędzanych silnikami benzynowymi i diesla. To o 10 lat wcześniej niż dotychczas planowano. To część rządowego planu, w ramach którego gabinet premiera Johnsona postanowił bardziej energicznie przeciwdziałać zmianom klimatycznym.
![](/media/lib/491/n-gabki-7a15e7098e2135ec879674708e00cd40.jpg)
Pod lodami Bieguna Północnego kolonie wielkich gąbek żywią się dawno wymarłymi organizmami
15 lutego 2022, 10:59Na podwodnych szczytach w centrum Oceanu Arktycznego, w jednym z najuboższych w składniki odżywcze regionów oceanów, odkryto wielkie kolonie gąbek. Wydaje się, że żywią się one... szczątkami wymarłej fauny. Współpracują przy tym z mikroorganizmami, dzięki którym mają dostęp do składników odżywczych. Niezwykłego odkrycia dokonali naukowcy z niemieckiego Instytutu Mikrobiologii Morskiej im. Maxa Plancka