![](/media/lib/353/n-migdaly-013b7fd4486ef384d74e1da35afeaba6.jpg)
Naukowcy ustalili, w jaki sposób migdały z gorzkich stały się słodkawe
17 czerwca 2019, 15:08Badania ujawniły genetyczną różnicę między dzikimi gorzkimi migdałami a słodką udomowioną odmianą. Naukowcy ustalili, że w dzikich migdałowcach białko bHLH2 wiąże się z 2 genami, inicjując w ten sposób wytwarzanie amigdaliny. W udomowionych, słodkich, odmianach tak się nie dzieje. Wyniki badań międzynarodowego zespołu ukazały się w piśmie Nature.
![](/media/lib/353/n-recool-03dd293acac69b577ee9516147f5ce05.jpg)
RECOOL – alternatywa dla styropianu
17 czerwca 2019, 11:21Firma Igloo opracowała alternatywę dla styropian wykorzystywanego w roli przenośnych lodówek. Styropian jest lekki, tani i skutecznie utrzymuje temperaturę. Jednocześnie zaś jego produkcja jest szkodliwa dla środowiska, sam materiał nie rozkłada się przez setki lat, z zwierzęta mylą go z pożywieniem, co zagraża ich życiu.
![](/media/lib/352/n-piknik-21b8b222683afead3b521596c1dca2bc.jpg)
Jedzenie lepiej smakuje na siedząco
10 czerwca 2019, 12:21Latem nie brakuje okazji do jedzenia na dworze. To w końcu czas grilli, przyjęć pod chmurką, pikników i festiwali food tracków. Okazuje się jednak, że by kiełbaska czy burger lepiej smakowały, warto usiąść i nie jeść na stojąco.
![© NASA](/media/lib/160/n-1182505614_450926-684ed410fc72a372df2f1b0558b97645.jpeg)
W lipcu w Warszawie odbędą się testy księżycowej koparki
7 czerwca 2019, 05:20Za sześć lat pracę na Księżycu ma rozpocząć koparka, projektowana przez ekspertów z Centrum Badań Kosmicznych PAN. Dostarczy pył księżycowy do urządzenia, które przetworzy go na wodę i tlen. Testy koparki rozpoczną się w lipcu w Warszawie.
![](/media/lib/352/n-primeair-65c2d0122f7ebafc78271f00860a25ad.jpg)
Drony Amazon Prime Air coraz doskonalsze. Początek dostaw już za kilka miesięcy?
6 czerwca 2019, 09:56Amazon pokazał swojego najnowszego drona z serii Prime Air. Celem koncernu jest stworzenie drona, który w czasie krótszym niż 30 minut dostarczy zamówiony towar na odległość do 12 kilometrów. Waga zamówienia przenoszonego przez drona ma wynieść do 2 kilogramów. Firma ma nadzieję, że Amazon Prime Air zostanie uruchomiona już w najbliższych miesiącach.
![](/media/lib/103/n-surowe-mieso-99a4ca88efcf6c49cb40f5510d4b2194.jpg)
Pod pewnymi względami białe mięso jest równie szkodliwe co czerwone
5 czerwca 2019, 09:45Wbrew powszechnemu mniemaniu czerwone i białe mięso mają taki sam negatywny wpływ na poziom cholesterolu we krwi, dowiadujemy się z najnowszego numeru American Journal of Clinical Nutrition.
![](/media/lib/352/n-godzilla-c457343ddc6e91ea5a78d5d5a892f1a1.jpg)
Godzilla rośnie przez ludzki lęk kulturowy
4 czerwca 2019, 14:06Godzilla zadebiutowała na ekranie w 1954 r. Mierzyła wtedy 50 m. Trzydzieści pięć filmów później - w filmie Godzilla II: Król potworów - ma już 120 m wzrostu. Nowe analizy wzrostu potwora wykazały, że ewoluował 30 razy szybciej niż jakikolwiek prawdziwy organizm na Ziemi.
![](/media/lib/352/n-namiotymalaria-204713c471751a8d9fb74e21fd8a19ad.png)
Nowa metoda zabija 99% komarów przenoszących malarię
31 maja 2019, 11:06Naukowcy z USA i Burkina Faso informują o zakończonych olbrzymim sukcesem testach polowych genetycznie zmodyfikowanego grzyba, który zabija komary przenoszące malarię. Testy, prowadzone w dużych namiotach symulujących wioskę, wykazały, że grzyb, który po modyfikacji genetycznej wydziela neurotoksynę produkowaną przez pająki, jest bezpieczny dla otoczenia i zabija ponad 99% komarów.
![](/media/lib/196/n-kleszcz-061c5c6c00f4c0e9afe903ee5faf0ba5.jpg)
W Chinach ludzie padają ofiarą nowego wirusa. Podejrzewa się, że przenoszą go kleszcze
30 maja 2019, 13:48Chińczycy padają ofiarą nowego wirusa, najprawdopodobniej przenoszonego przez kleszcze. Wirus Alongszan (nazwa pochodzi od miejscowości, w której go po raz pierwszy wykryto) wywołuje gorączkę, bóle głowy, zmęczenie, a w pewnych przypadkach mdłości, wysypkę, a nawet śpiączkę.
![](/media/lib/325/n-suplementy-23225d3af79f6b0d23ccd14101f7fa51.jpg)
Nowy związek chemiczny zabija lekooporne bakterie
29 maja 2019, 09:51Powstał nowy środek chemiczny, który skutecznie identyfikuje i zabija antybiotykooporne superbakterie Gram-ujemne. Jest on dziełem doktorantki Kirsty Smitten, a prace nad nim prowadzą naukowcy z University of Sheffield i Rutheford Appleton Laboratory.