Grzyb jak SpongeBob Kanciastoporty
16 czerwca 2011, 13:23W lasach Borneo odkryto dziwny gatunek grzyba. Ponieważ naukowcom z San Francisco State University skojarzył się on z bohaterem kreskówki SpongeBobem Kanciastoportym, nadali mu nawiązującą do tego łacińską nazwę - Spongiforma squarepantsii.
Określono kolor Drogi Mlecznej
12 stycznia 2012, 11:44Podczas 219. spotkania Amerykańskiego Towarzystwa Astronomicznego poinformowano, jakiego koloru jest... Droga Mleczna. Jej barwa widziana z Ziemi nie odpowiada rzeczywistemu kolorowi.
Walcząc ze złością, nie skupiaj się, tylko dystansuj
5 lipca 2012, 11:31W chwilach zdenerwowania skupianie się na emocjach jest najgorszym z możliwych wyjść, a liczenie do dziesięciu zwyczajnie odracza moment wybuchu. Zamiast tego lepiej zastosować strategię samodystansowania, spoglądając na sytuację z punktu widzenia obserwatora, a nie uczestnika.
Nowy spektakularny krater na Marsie
7 lutego 2014, 09:31Na zdjęciu wykonanym 19 listopada 2013 r. widać świeży krater na północnej półkuli Marsa (3°42'N 53°24'E). Zdjęcie zrobiła kamera HiRISE (High Resolution Imaging Science Experiment) sondy Mars Reconnaissance Orbiter.
Po ćwiczeniach ubrania poliestrowe pachną gorzej od bawełnianych
4 września 2014, 08:18Po intensywnych ćwiczeniach ubrania poliestrowe pachną gorzej od bawełnianych, bo pewne bakterie (pakietowce) lepiej rosną na poliestrze.
Monokultury źle wpływają na mikrobiom pierzgi
18 kwietnia 2018, 11:10Współczesne monokultury traw do wypasania bydła czy komercyjne leśnictwo wpływają negatywnie na mikrobiom pierzgi - pokarmu larw, młodych pszczół i matki.
Dla zdrowia lepiej zaparzać zieloną herbatę wodą butelkowaną. Dla smaku - wodą z kranu
12 lutego 2019, 08:16Zielona herbata zaparzona w wodzie butelkowanej ma bardziej gorzki smak, ale zawiera też więcej przeciwutleniaczy niż herbata zaparzona z użyciem wody z kranu.
Trawią i konserwują
1 lutego 2008, 00:07Mięsożerne rośliny zawsze fascynowały swymi niepospolitymi umiejętnościami chwytania i "przetwarzania" zdobyczy. Organizmy te potrafią być jednak interesujące nie tylko dla botaników - enzymy odkryte w ich sokach trawiennych mogą stać się podstawą nowej generacji środków bakteriobójczych. Prognozy te są zasługą japońskich badaczy, którym udało się dokonać analizy substancji produkowanych przez dzbaneczniki (Nepenthes Alata).